Із травня допомогу за е-лікарняним можна отримати на підставі витягу

З травня отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише за оригіналом е-лікарняного, але і на підставі його витягу, форму якого раніше затвердив ПФУ.

Із травня допомогу за е-лікарняним можна отримати на підставі витягу

Е-лікарняний під час війни

Постанова ПФУ від 02.05.2022 № 4-1

Його можна використати, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії. Тоді працівник може звернутись до будь-якого зручного відділення ФСС, щоб отримати виплату напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на вебпорталі ПФУ та не потребує візиту до сервісних центрів. Однак, якщо вам потрібна паперова версія ― сервісні центри ПФУ її нададуть. Також витяги е-лікарняних своїх працівників можуть зробити роботодавці.

Як отримати витяг е-лікарняного

Витяг можна завантажити у форматі PDF та передати роботодавцю для опрацювання і нарахування допомоги, ФСС профінансує виплати після отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Слідкувати за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФСС (варто орієнтуватись на дату прийняття ФСС заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).

Форму Витягу розробили з урахуванням положень Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

Довідково:

  • інформацію з

    Електронного реєстру листків непрацездатності

    надають територіальні органи ПФУ в паперовій формі як витяг з Реєстру;
  • відомості з Реєстру формують за допомогою програмних засобів його ведення з обов’язковим присвоєнням індексного номера, фіксацією дати і часу їх формування у вигляді витягу.

Поки текст постанови не опублікували. Сам документ, як і форма Витягу набере чинності з дня офіційного опублікування постанови.

За повідомленням ФСС


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164283

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392995

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3693

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32091

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді