Коли у заголовній частині додатка ПН до декларації з податку на прибуток повідомляти про нерезидента-бенефіціара доходу

Якщо виплачуєте доходи нерезидентові — подайте у податкову звіт про виплачені доходи, а також утримані та перераховані до бюджету податки на доходи нерезидентів.

Коли у заголовній частині додатка ПН до декларації з податку на прибуток повідомляти про нерезидента-бенефіціара доходу

Які перевірки відновили з 2 червня та як тепер штрафуватимуть

Розрахунок податкових зобов’язань нерезидентів, які отримали доходи в Україні, відображайте у таблиці 1 додатка ПН до рядка 23 ПН Декларації (наказ Мінфіну від 20.10.2015 № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»).

Додаток ПН заповнюйте окремо за кожним нерезидентом, якому виплачуєте доходи.

У графах 5 та 6 додатка ПН зазначте ставку податку згідно з міжнародним договором та відповідну суму податку, який утримується за виплати доходу нерезиденту, нарахованого за звітний період.

У додатку ПН передбачено надання інформації про нерезидента, який є власником доходу із джерелом походження з України (прим. 4 до додатка ПН).

Отже, якщо під час виплати доходу нерезиденту застосовуєте правила міжнародного договору щодо звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку, то незалежно від того чи є такий нерезидент бенефіціаром, — у полях заголовної частини додатка ПН зазначайте:

  • повне найменування нерезидента−бенефіціара;
  • назву країни резиденції нерезидента;
  • його місцезнаходження;
  • код в країні резиденції;
  • код країни резиденції;
  • відсутність статусу юрособи — на підставі договору, реєстраційних даних нерезидента та відмітки про наявність офшорного статусу.

За інформацією Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32688

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
49496

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
752

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
10732

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді