Не дотримали правила «витягнутої руки» під час експорту: суд на боці ДПС

ВСУ підтвердив правомірність висновків перевірки ДПС з питань трансфертного ціноутворення на 1,3 млрд гривень.

Не дотримали правила «витягнутої руки» під час експорту: суд на боці ДПС

СПЕЦПРОЄКТ. Робота та держпідтримка бізнесу в умовах воєнного стану

Верховний Суд України (ВСУ) підтримав рішення ДПС, що платник податків упродовж 2015 року здійснив експортні операції з окатками залізорудними за цінами, що не відповідають принципу «витягнутої руки».

Суд підтвердив, що платник під час ціноутворення в контрольованих операціях (КО):

  • не врахував фактичні фізико-хімічні властивості продукції, зазначені в Сертифікатах якості — вміст домішок та рівень вологи;
  • використав для котунів вищої якості показники Platts із меншим умістом заліза;
  • завищив вартість фрахту — за реального перевезення окатків кораблями різного класу (Panamax, Capesize) коригував умови поставлення лише за максимальним показником.

Зазвичай премію за оброблення руди обчислюють відповідно до якісних характеристик окатків, зокрема залежно від їх призначення. Однак платник керувався істотністю впливу ринків збуту, що критично оцінив суд.

Суд зазначив, що постійне коливання цін на ринку залізорудних окатків не є підставою для порівняння цін у КО із середнім показником у зіставних операціях за певний період (місяць) без побудови діапазону цін.

Обсяг оподатковуваного прибутку в КО платник податку має визначити відповідно до принципу «витягнутої руки». Експортер цього принципу не дотримався, оскільки коригував ціни не на підставі показників S&P Global Platts, правове значення яких є базою для ціноутворення в галузі добувної промисловості (ст. 39 Податкового кодексу України).

Відтак ВСУ підтвердив:

  • обґрунтованість висновків ДПС, викладених в акті перевірки;
  • правомірність винесеного податкового повідомлення-рішення про зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток на загальну суму 1,3 млрд гривень.

За результатами суду платник сплатив до бюджету майже 246 млн гривень.

Нагадуємо, 18.01.2022 Мінфін затвердив Порядок встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки».

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Митна декларація: заповнення, види, терміни

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
129369

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47184

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22873

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
121831

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді