Операції з цінними паперами: як коригувати фінрезультат

Податківці пояснюють, як коригувати фінансовий результат до оподаткування за операціями з цінними паперами.

Операції з цінними паперами: як коригувати фінрезультат

Які перевірки відновили з 2 червня та як тепер штрафуватимуть

За визначення фінансового результату до оподаткування враховують різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, установлені пунктом 141.2 Податкового кодексу України (ПК).

Відповідно до підпункту 141.2.1 ПК фінансовий результат до оподаткування збільшується:

  • на суму від’ємного фінрезультату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного у складі фінрезультату до оподаткування звітного періоду;
  • на суму від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів (загальна сума уцінок цінних паперів перевищує загальну суму їх дооцінок за звітний період, крім державних цінних паперів або облігацій місцевих позик), відображеного у складі фінрезультату до оподаткування звітного періоду.

Відповідно до підпункту 141.2.2 ПК фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму позитивного фінрезультату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного у складі фінансового результату до оподаткування звітного періоду.

Платники податку на прибуток підприємств окремо визначають загальний фінрезультат за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів звітного періоду відповідно до національних або міжнародних стандартів фінзвітності (пп. 141.2.3 ПК).

Якщо за результатами звітного періоду отримали від’ємний загальний фінрезультат від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів (загальна сума збитків з урахуванням суми від’ємного фінрезультату від таких операцій та/або від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів, не врахованих у попередніх звітних періодах, перевищує прибуток), його сума зменшує загальний фінрезультат від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів наступних звітних періодів, що наступають за звітним періодом виникнення цього від’ємного значення (пп. 141.2.4 ПК).

Якщо за результатами звітного періоду отримали позитивний загальний фінрезультат від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів (загальна сума прибутків перевищує збитки від таких операцій з урахуванням суми від’ємного фінрезультату від них та/або від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів, не врахованих у попередніх звітних періодах), його сума збільшує фінрезультат до оподаткування звітного періоду платника податку (пп. 141.2.5 ПК).

Положення п. 141.2 ПК не поширюються на:

  • операції платників податку з розміщення, погашення, викупу та наступного продажу, конвертації цінних паперів власного випуску, а також векселедавців, заставодавців та інших осіб, що видали неемісійний цінний папір, під час видачі та погашення таких цінних паперів;
  • операції РЕПО, з урахування векселів, інші операції з цінними паперами, які відповідно до положень бухобліку визнають кредитними;
  • операції з деривативами.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22874

Цінні папери у підприємницькій діяльності

Цінні папери можуть використовувати для залучення додаткового фінансування, отримання інвестиційно-спекулятивного прибутку, посвідчення боргових зобов’язань або корпоративних прав. Розглянемо, якими бувають цінні папери, їхні форми та види за профільним Законом
25929

Спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів – огляд Закону № 738

Новоприйнятий Закон № 738 зачіпає законодавство України щодо цінних паперів, фондового ринку та товарних бірж. З’являються нові види цінних паперів, врегульовуються питання взаємозаліків у вигляді ліквідаційного (фінансового) неттінгу, створюється можливість для діяльності об’єднань власників облігацій. Огляд цих та інших нововведень для України у сфері фінансових інструментів – у консультації.
2354

Облігації

Інвестування грошей в облігації є незвичним варіантом для більшості громадян та суб’єктів господарювання. Однак, це спосіб отримати дохід та зберегти свій капітал. В консультації про те, що таке облігації та якими вони бувають, які найбільш надійні, хто і як їх може купити, нюанси оподаткування облігацій та операцій з ними.
8087

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді