Коли виникає обов’язок отримати ліцензію на зберігання пального: позиція ВС

Наявність на балансі невикористаного пального не є достатньою підставою, щоб кваліфікувати його як «зберігання пального без отримання відповідної ліцензії».

Коли виникає обов’язок отримати ліцензію на зберігання пального: позиція ВС

За серпень декларацію акцизного податку подавайте за новою формою

За результатами перевірки податківці встановили, що підприємство, яке не має ліцензії на зберігання пального, зберігає пальне в резервуарі спеціалізованого вантажного автомобіля — паливної цистерни. Підприємство не погодився з висновком податківців і подало позов до суду. На його думку, ліцензія на зберігання пального йому не потрібна, оскільки зберігав його в транспортному засобі, тобто рухомому, а не нерухомому об’єкті.

Окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову. Апеляційний адмінсуд підтримав рішення окружного суду. Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що податківці дотримали процедуру проведення фактичної перевірки, якою достовірно встановили, підприємство зберігало пальне без відповідної ліцензії.

Підприємство звернулося з позовом до Верховного Суду. ВС:

  • задовольнив касаційну скаргу підприємства;
  • скасував судові рішення судів попередніх інстанцій;
  • ухвалив нове рішення про задоволення позову.

На думку ВС, зберігання пального нерозривно пов’язане з наявністю у суб’єкта господарювання місця зберігання пального, тобто споруд, обладнання, ємностей, що використовують для зберігання пального на праві власності або користування.

Якщо місце зберігання пального відповідає ознакам, які Податковий кодекс України встановлює як виняток із визначення «акцизного складу» або «акцизного складу пересувного», суб’єкт не зобов’язаний отримувати ліцензію на право зберігання пального в цьому місці.

Факт наявності на балансі у суб’єкта господарювання невикористаного пального не є достатньою підставою, щоб кваліфікувати це як «зберігання пального без отримання відповідної ліцензії».

Обов’язок отримати ліцензію на право зберігання пального залежить саме від наявності у суб’єкта господарювання місця для зберігання пального, яке за своїми ознаками відповідає визначенню «акцизного складу» або «акцизного складу пересувного». При цьому не має значення, чи зареєстрований суб’єкт господарювання платником акцизного податку, розпорядником акцизного складу та чи є підстави для реєстрації цього місця як акцизного складу.

Щоб оцінити, чи порушує закон суб’єкт господарювання, який не має ліцензії на зберігання пального, слід з’ясувати:

  • місце та спосіб зберігання пального;
  • мету придбання пального;
  • технічні характеристики споруд/ємностей, в яких він зберігає пальне;
  • обсяги споживання, закупівлі пального;
  • обставини використання пального.

За інформацією ВСУ


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32996

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186367

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61829

Договір дарування в Україні (2024 рік)

Шукаєте інформацію про договір дарування? Дізнайтеся, як підприємство може укласти договір дарування майна з фізичною особою. У статті знайдете зразок договору дарування та потрібну інформацію щодо юридичного оформлення безоплатної передачі майна
38442

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді