Юрособа не може подати звітність під час війни: якими документами підтвердити

Податківці підказали, якими документами підтвердити, що платник податків — юрособа не може своєчасно виконати свої податкові обов’язки.

kalkulyator.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

06.09.2022 набрав чинності Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 27.07.2022 № 225 (далі — Порядок № 225).

Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків — юрособи своєчасно виконати свій податковий обов’язок (у т. ч. щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу), знайдете у додатку до Порядку № 225.

Зокрема, вам стануть у пригоді:

1. Акт, що засвідчує факт пожежі, складений відповідно до вимог пункту 7 Порядку обліку пожеж та їх наслідків, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 № 2030.

2. Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у разі його знищення відповідно до Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 №1127.

3. Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення, у разі викрадення основних засобів або руйнування/втрати майна.

4. Інші документи, складені відповідно до вимог підпунктів 14, 15 пункту 2 Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 326.

5. Документ, що підтверджує відсутність коштів на банківських рахунках платника податків (виписка з рахунків клієнта банку на дату подання до банку розрахункового документа на сплату податків).

6. Копія наказу підприємства про призупинення роботи підприємства та його працівників або встановлення простою в роботі підприємства, спричинене обставинами непереборної сили (із зазначенням дати початку і завершення такого призупинення).

7. Документ або повідомлення оператора поштового зв’язку, що підтверджує призупинення функціонування поштового зв’язку на тимчасово окупованих або територіях бойових дій.

8. Документ або повідомлення банку, що підтверджує призупинення роботи банку, його платіжних систем у зв’язку із введенням воєнного стану.

9. Копії платіжних доручень/скріншот платника податків на сплату узгоджених сум грошових зобов’язань, податкового боргу, поданих до банку, що залишилися невиконаними.

10. Документ або повідомлення, що підтверджує вимушене призупинення роботи головних управлінь Казначейства у зв’язку з введенням воєнного стану.

11. Повідомлення, що підтверджує аварійне відключення постачання електроенергії в умовах воєнного стану, зокрема скріншот повідомлення.

12. Документ, що підтверджує вимушене відключення Інтернету, пов’язане з введенням воєнного стану, що унеможливило надання податкової звітності в електронній формі (інформаційне повідомлення інтернет-провайдера).

13. Документи, що свідчать про пошкодження, знищення, втрату майна, що знаходиться на балансі підприємства і є об’єктом оподаткування, єдиним джерелом для сплати податків або яке перебуває у податковій заставі.

14. Документи, що свідчать про акти мародерства, грабежу, рейдерства, захоплення майна та примусове захоплення приміщення.

15. Документи, що свідчать про подання заяви до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення та реєстрації кримінального провадження за результатами розгляду такої заяви.

16. Документи, що свідчать про пошкодження, втрату, знищення, зіпсуття документів бухобліку або неможливості їх вивезення з тимчасово окупованих або територій бойових дій.

17. Подання інформаційного повідомлення через портал Дія про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

За інформацією ГУ ДПС у Черкаській області

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53421

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33001

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19792

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
86

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді