За порушення строків розрахунків за ЗЕД-операціями податківці донарахували 451 млн грн

За порушення граничних строків розрахунків під час проведення зовнішньоекономічних операцій податківці донарахували 451 млн грн.

zvitnist-statystyka.jpg

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

ДПС опрацювала 2,2 тис. повідомлень банків про порушення суб’єктами господарювання граничних строків розрахунків за ЗЕД-операціями (станом на 01.10.2022). За результатами контрольних заходів податківці донарахували платникам податків 451 млн грн пені.

Організація і проведення документальних перевірок з питань дотримання граничних строків розрахунків за ЗЕД-операціями — основне питання валютного нагляду ДПС.

Система валютного регулювання у новому форматі діє з 07.02.2019 (після введення в дію Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2022 № 2473-VІІІ). Вона передбачає, що ринкові інструменти валютного регулювання мають пріоритет перед адміністративними. НБУ застосовує обмеження і заходи захисту винятково для того, щоб забезпечити стабільність фінансової системи і рівновагу платіжного балансу України.

У зв’язку з введенням воєнного стану граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями змінили:

  • до 05.04.2022 вони становили 365 календарних днів (к. дн.);
  • з 05.04.2022 — 180 к. дн.

ДПС має право проводити документальні позапланові перевірки платників податків, щодо яких отримала від банків інформацію про те, що вони порушили граничні строки надходження товарів за імпортними операціями чи валютної виручки за експортними операціями (пп. 69.2 підрозд. 10 розділу ХХ Податкового кодексу України). Норма набрала чинності 27.05.2022.

ДПС продовжує позапланові перевірки платників податків щодо порушення граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
107449

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50878

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66559

Митна декларація: особливості заповнення

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
121743

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді