Оренда землі під час воєнного стану: огляд ВС

Суддя ВС Олексій Осіян розповів, як в умовах воєнного стану регулюють розмір орендної плати за землю та припиняють договори оренди землі.

dod_4_df.jpg

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки: як відшкодувати 25% своїх витрат

Велика Палата (ВП) ВС постановила, що суд може самостійно визначати розмір нормативної грошової оцінки (НГО) земельної ділянки з кадастровим номером. Адже, щоб визначити НГО землі, не потрібно встановлювати факти, досліджувати докази та надавати їм правову оцінку.

Попри договірний характер користування земельною ділянкою орендна плата має граничний мінімальний розмір. Вона повинна відповідати вимогам підпункту 288.5.1 Податкового кодексу України (ПК) й бути не меншою за розмір орендної плати, що визначає ПК.

Судова практика щодо НГО земель залежить від змін у законодавстві. Тож, ВП ВС відступила від правового висновку ВС щодо порядку зміни розміру орендної плати внаслідок зміни НГО землі. Якщо договір оренди землі змінив суд, то договірне зобов’язання в частині розміру орендної плати змінюють з моменту, коли рішення суду набрало законної сили, а не тоді, коли ввели в дію нову НГО землі (ч. 3 ст. 653 Цивільного кодексу України (ЦК)).

Окрему увагу суддя приділив питанню припиненню договору оренди землі. Він зауважив, що зміна статусу земельної ділянки чи її власника (зокрема, виділення земельної ділянки в натурі та набуття права власності на неї) не припиняє договору і не може бути підставою для розірвання договору за статтями 651, 652 ЦК, крім випадків, коли це передбачає договір.

Під час дії воєнного стану земельні відносини регулюють пункти 27, 28 розділу XX Земельного кодексу України (з урахуванням змін, що вніс Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» від 12.05.2022 № 2247-IX). Вони передбачають, що всі договори про оренду земельних ділянок сільгосппризначення автоматично продовжують на один рік без підписання додаткових документів і внесення даних до Держреєстру.

Змінили також умови передачі в оренду земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності. Власники та користувачі земельних ділянок не несуть відповідальності за нецільове використання земель.

Крім того, змінили вимоги внесення інформації до Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань.

Суддя також нагадав, що скасування воєнного стану в Україні чи на певній її території не є підставою припинити договір оренди землі та права оренди, які виникли на підставі пункту 27 розд. X ЗК.

За інформацією ВСУ

 


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть
39

Як організувати підсумований облік робочого часу на агропідприємстві

Підсумований облік робочого часу запроваджують на підприємствах, які діють безперервно. Бо вони не можуть дотримати щоденної та щотижневоної норми робочого часу. Це поширена ситуація на сільгосппідприємтсві. Розкажемо, як запровадити підсумований облік робочого часу в сільському господарстві, як розробити графіки виходу на роботу чи змінності, як підрахувати надурочні години та як нарахувати зарплату
2714

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
165

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді