Як отримати компенсацію непрацездатності у разі лікування за кордоном: інструкція МОЗ

Якщо ви лікувалися за кордоном, зверніться до свого сімейного чи лікуючого лікаря в Україні, щоб він сформував вам медвисновок про тимчасову непрацездатність Для цього надайте йому іноземні медичні документи та їх нотаріально завірений переклад.

image12

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Звернутися до лікаря в Україні можна як тоді, коли перебуваєте за кордоном, так і після повернення в Україну. У будь-якому разі українському лікарю потрібно надати іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою.

Як діяти, якщо виїжджаєте за кордон, щоб продовжити лікування, і маєте відкритий медичний висновок про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН)? У цьому разі, щоб продовжити лікарняний, надішліть із-за кордону лікуючому лікарю в Україні іноземні медичні документи зі строками вашої непрацездатності. За успішного формування листка непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності ПФУ, зможете швидше отримати соціальні виплати.

Припустимо, ви хворіли за кордоном і маєте підтвердні медичні документи, однак не мали змоги надіслати документи лікарю з-за кордону після повернення в Україну. У цьому разі упродовж року від строку лікування зверніться до свого сімейного лікаря для формування МВТН за тими датами, що містять іноземні медичні документи.

У разі лікування за кордоном МВТН можна сформувати за категоріями:

  • «Захворювання або травма загального характеру»;
  • «Догляд за хворою дитиною»;
  • «Вагітність та пологи»;
  • «Ортопедичне протезування».

Таку можливість для пацієнтів і лікарів передбачають пункти 3, 7 розділу 3, пункти 3, 10 розділу 4 Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

У разі тривалого лікування, наприклад через онкологічне захворювання, надішліть своєму лікареві іноземні медичні документи з перекладом. Він сформує МВТН зі строками непрацездатності, що містять іноземні документи.

Якщо тимчасова непрацездатність триває більше ніж 120 днів:

  • лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) подає документи до медико-соціально експертної комісії (МСЕК);
  • МСЕК заочно ухвалює рішення про встановлення інвалідності.

Після повернення в Україну, якщо тимчасова непрацездатність тривала понад 120 днів:

  • лікар сформує МВТН з урахуванням строків непрацездатності за іноземними документами;
  • ЛКК направить відповідні документи до МСЕК;
  • МСЕК проведе огляд за вашої особистої участі незалежно від місця вашої реєстрації, проживання або перебування.

Цю можливість передбачає постанова КМУ від 08.03.2022 № 225.

За інформацією МОЗ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164329

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393006

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3693

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32104

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді