Зміни щодо держреєстрації земельних ділянок: лист Мін’юсту

Мін’юст листом від 04.01.2023 № 1079/147263-33-22/8.4.4 роз’яснило зміни щодо держреєстрації речових прав на нерухоме майно, внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» № 2698-IX.

zemlia-kupivlia-prodazh.jpg

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки: як відшкодувати 25% своїх витрат

Лист Мін’юсту від 04.01.2023 № 1079/147263-33-22/8.4.4

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19.10.2022 № 2698-IX, що діє з 19.11.2022 (даліЗакон № 2698), внесли зміни до Земельного кодексу України (ЗК).

Зокрема, підпункт 5 пункту 27 розділу X ЗК доповнили новим другим реченням такого змісту:

«Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом».

Тож, для державної реєстрації права власності на земельні ділянки у результаті безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність, підставою для такої реєстрації можуть бути винятково рішення, прийняті з 19 листопада 2022 року у випадках, визначених другим реченням підпункту 5 пункту 27 розділу X ЗК.

Змінами до підпунктів 8, 9 пункту 27 розділу X ЗК і доповненням розділу X ЗК новим пунктом 29 впровадили державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, що набуто на підставі договорів, укладених під час дії воєнного стану. Ідеться не про усі договори оренди землі, укладені під час дії воєнного стану відповідно до пункту 27 розділу X ЗК, а винятково про договори, укладені відповідно до підпунктів 8, 9 зазначеного пункту.

Орендар земельної ділянки зобов’язаний упродовж двох місяців з дня набрання чинності Законом № 2698 подати:

  • заяву про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки;
  • а також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки, якщо відомості про земельну ділянку не внесли до Держземкадастру. .

Якщо впродовж трьох місяців з дня набрання чинності цим абзацом право оренди земельної ділянки не зареєстрували, договір оренди земельної ділянки вважається припиненим.

Орендар, суборендар, якому передали право оренди, суборенди земельної ділянки, зобов’язаний упродовж двох місяців з дня набрання чинності Законом № 2698 подати:

  • заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки;
  • а також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки, якщо відомості про земельну ділянку не внесли до Держземкадастру. .

Якщо впродовж трьох місяців з дня набрання чинності цим абзацом право оренди, суборенди земельної ділянки не зареєстрували, договір про передачу прав землекористування вважається припиненим.

Отже, винятково щодо договорів оренди землі, укладених відповідно до підпунктів 8, 9 пункту 27 розділу X ЗК, установлено вимогу про обов’язковість реєстрації права оренди земельної ділянки.

Зауважте: листи Міністерства юстиції України не є нормативно-правовими актами, не встановлюють правових норм і мають лише інформаційний характер.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50128

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді