Банк ліквідовують: чи можна кошти на рахунку списати як безнадійну дебіторку

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Податківці пояснили порядок визнання дебіторської заборгованості безнадійною за коштами на поточному рахунку в банку, який перебуває у стадії ліквідації

Банк ліквідовують: чи можна кошти на рахунку списати як безнадійну дебіторку

Придбали військову форму для мобілізованого працівника: податкові наслідки

Індивідуальна податкова консультація від 23.02.2023 № 407/ІПК/99-00-21-02-02-06

У підприємства на поточному рахунку в банку, по якому розпочато процедуру ліквідації, залишились кошти. Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб  ухвалила рішення про затвердження Реєстру акцептованих вимог кредиторів банку (далі — Реєстр). Підприємство не включили до такого Реєстру.

Оскільки станом на зараз банк перебуває в процесі ліквідації, а підприємство не включили в Реєстр і, відповідно, повернення грошових коштів неможливе, то чи можна списати ці грошові кошти як безнадійну заборгованість відповідно до підпункту 14.1.11 Податкового кодексу України (ПК)?

Заборгованість банку, який ліквідовують, можна вважати безнадійною заборгованістю відповідно до вимог підпункту 14.1.11 ПК лише після підтвердження ліквідації банку записом про державну реєстрацію його припинення у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб  — підприємців та громадських формувань.

Отже, підприємство не може зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму грошових коштів на рахунку банку, стосовно якого триває процедура ліквідації, якщо така заборгованість не підпадає під іншу ознаку згідно з підпунктом 14.1.11 ПК.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38589

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36244

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2466

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128844

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді