У податковому обліку використовуємо прискорену амортизацію: як амортизувати в бухобліку

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Підприємство нараховує прискорену амортизацію основних засобів груп 3, 4, 5, 9, які ввело в експлуатацію з 01.01.2020. Чи може воно застосовувати до цих основних засобів будь-який метод розрахунку амортизації відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (крім виробничого)?

У податковому обліку використовуємо прискорену амортизацію: як амортизувати в бухобліку

Придбали військову форму для мобілізованого працівника: податкові наслідки

Індивідуальна податкова консультація від 28.02.2023 № 435/ІПК/99-00-21-02-02-06

У період з 01.01.2020 до 31.12.2030 під час визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у розрахунку амортизації основних засобів (ОЗ) застосовують мінімально допустимі строки амортизації:

  • два роки — для четвертої (машини та обладнання) та п’ятої груп;
  • п’ять років — для третьої (передавальні пристрої) та дев’ятої груп.

Мінімально допустимі строки амортизації ОЗ використовують незалежно від строків амортизації у бухобліку.

ОЗ, до яких застосовують мінімально допустимі строки амортизації, мають одночасно відповідати двом вимогам:

  1. введені в експлуатацію в межах одного з податкових/звітних періодів у період з 01.01.2020 до 31.12.2030;
  2. не були у використанні.

Такі ОЗ слід використовувати у власній господарській діяльності. Їх не можна продавати чи надавати в оренду іншим особам. Виняток — платники податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна (п. 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України).

Отже, коли застосовуєте прискорені строки амортизації ОЗ, користуйтеся методами нарахування амортизації, що передбачають правила бухгалтерського обліку (крім виробничого).

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38596

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36249

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2477

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді