Як роботодавцям отримати компенсацію ЄСВ за працевлаштування на нові робочі місця

Право на компенсацію мають роботодавці, які працевлаштовують на нові робочі місця строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних

image85

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Компенсацію єдиного внеску за працевлаштування на нові робочі місця надають роботодавцям відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 18.04.2023 № 338 (далі — Порядок).

Дія цього Порядку поширюється на роботодавців, які одночасно:

  • є суб’єктами малого підприємництва;
  • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних шляхом укладення трудового договору.

Компенсацію роботодавцю надають за умови, що розмір зарплати працевлаштованої особи за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчий МЗП.

Компенсацію не надають у разі:

  • наявності заборгованості:
    • зі сплати ЄСВ;
    • страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
    • із виплати зарплати;
    • перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців.
  • застосування судових процедур банкрутства (неплатоспроможності), передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, або перебування на стадії ліквідації.

Для отримання компенсації роботодавець упродовж двох місяців з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного подає до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження госпдіяльності, заяву про надання компенсації (наведена у додатку до Порядку).

Компенсують фактичні витрати у розмірі ЄСВ. Сума щомісячної компенсації складає від 1474 грн.

Виплачують компенсацію за кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців упродовж наступних двох років.

У разі звільнення працівника з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 36 або пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, суму виплачених коштів повертають у повному обсязі. Крім випадку, коли на його робоче місце роботодавець працевлаштував іншого зареєстрованого безробітного за направленням центру зайнятості до закінчення дворічного строку.

За інформацією Державної служби зайнятості


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
346

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8368

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30837

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді