Удосконалюють Порядок блокування ПН/РК: огляд основних змін

Автор
експерт з обліку та оподаткування
У зв’язку з прийняттям Закону України від 30.06.2023 № 3219-ІХ Уряд розробив проєкт постанови для удосконалення механізму зупинення реєстрації податкової накладної розрахунку коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)

Удосконалюють Порядок блокування ПН/РК: огляд основних змін

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Проєкт постанови КМУ

Так, Кабмін пропонує внести зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема:

 та

  • додатка 3 до Порядку зупинення, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 (далі – Порядок № 1165) - перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку на додану вартість (далі – позитивна історія).

Передбачили зміну однієї з одночасно виконуваних умов для безумовної реєстрації ПН/РК зокрема, збільшення показника загальної суми сплати ПДВ за останні 12 місяців з 1 млн грн до 10 млн грн.

Показник позитивної історії згідно з пунктом 2 Порядку № 1165 доповнили умовами, які мають одночасно виконуватися:

  • у прийнятих для реєстрації та зареєстрованих в ЄРПН ПН/РК протягом шести послідовних місяців, що передують місяцю, у якому прийнято для реєстрації в ЄРПН ПН/РК, платником податку відображені операції з придбання товарів/послуг за чотирма кодами товару/послуги згідно з УКТЗЕД/ДКПП, обсяг за якими становить не менше 75% від загального обсягу придбання у цьому періоді та операції з постачання товарів/послуг за одним і тим самим кодом товару/послуги згідно з УКТЗЕД/ДКПП, обсяг за яким становить не менше 75% від загального обсягу постачання у цьому періоді. При цьому значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс.

Змінюють показник згідно з пунктом 5 Порядку № 1165. Так, умовою для відповідності позитивній історії передбачено, що середньомісячна сума сплаченого ПДФО в розрахунку на одну фізичну особу, якій нараховано зарплату, перевищує суму ПДФО, розраховану з подвійного розміру мінзарплати у відповідному місяці, за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник не змінювалися та середньомісячна чисельність працюючих за останні 12 місяців становить не менше п’яти осіб.

При цьому період 12 місяців обраховують від останнього звітного періоду, передбаченого для подання Податкового розрахунку граничний термін подання якого настав.

Доповнили новими пунктами позитивної історії:

1) одночасно виконуються такі умови:

  • загальна сума податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому прийнято для реєстрації в ЄРПН ПН/РК, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію, становить більше 1 млн грн, значення показника D становить більше 0,05. При цьому значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс;

2) для платника податку протягом 36 послідовних звітних (податкових) періодів, що передують поточному місяцю, одночасно виконуються такі умови:

  • у платника податку та його відокремлених підрозділів відсутня заборгованість зі сплати ЄСВ та податків і зборів;
  • податкова звітність та звітність щодо нарахованих сум ЄСВ подана без порушення строків для подання такої звітності;
  • ПН/РК подавана для реєстрації в ЄРПН без порушення строків;
  • середньомісячний обсяг постачання, зазначений в зареєстрованих податкових ПН/РК перевищує 500 тис. грн. При цьому в поточному місяці:
    • значення показника D становить більше 0,05;
    • значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55672

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3080

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
11001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді