Запрацював порядок подання підзвітними фінустановами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS

Мінфін затвердив Порядок заповнення та подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки

Мінфін визначив порядок заповнення та подання фінагентами звіту про підзвітні рахунки

Професійна сертифікація за МСФЗ

Порядок заповнення та подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки» затвердив Мінфін наказом від 25.09.2023 № 516. Згодом до нього внесені правки наказом Мінфіну від 13.10.2023 № 556. Документи набрали чинності 17.11.2023 — це день, коли їх опублікував «Офіційний вісник України» № 92.

З набранням чинності змін до податкового законодавства щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS фінагенти, які є підзвітними фінустановами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (далі – ПФУ), з 01.07.2023 зобов’язані вживати заходів щодо належної комплексної перевірки з метою виявлення підзвітних рахунків та щороку, до 1 липня, подавати до ДПС звіт про підзвітні рахунки (далі – Звіт).

Перший Звіт за звітний період, що розпочинається 01.07.2023 та завершується 31.12.2023 (перший звітний період), подають ПФУ до 01.07.2024. Надалі звітним періодом вважатимуть попередній календарний рік.

Прийнятим Порядком:

  • встановили вимоги до форми та формату Звіту;
  • визначили порядок його заповнення та подання до ДПС для подальшої передачі інформації компетентним органам підзвітних юрисдикцій відповідно до Багатосторонньої угоди CRS.

У Звіті надають інформацію про всі підзвітні рахунки за звітний період.

Якщо ПФУ у звітному році не має фінрахунків або якщо після застосування процедур належної комплексної перевірки у звітному році ПФУ не виявляє жодного фінрахунку, який є підзвітним для цілей Багатосторонньої угоди CRS, ПФУ подає «нульовий» звіт, в якому вказує про відсутність підзвітних рахунків у відповідному році.

Звіт формують із застосуванням XML-схеми «CRS XML Schema (v2.0)» і використовуватимуть у процесі автоматичного обміну інформацією між компетентними органами. XML-схему Звіту оприлюднять на офіційному вебпорталі ДПС.

Порядком визначили вимоги до заповнення елементів Звіту, опис довідників і правила щодо заповнення та подання виправленого Звіту. При цьому враховані вимоги Посібника для податкових органів щодо XML-схеми Загального стандарту звітності, що є доступним на сайті ОЕСР.

ПФУ зобов’язані стати на облік у ДПС. Водночас організації, які мали статус ПФУ станом на 30.06.2023, зобов’язані стати на облік у ДПС до 31.12.2023.

Якщо ж організація не мала статусу ПФУ станом на 30.06.2023 або створена (зареєстрована) починаючи з 01.07.2023 або пізніше, вона подає заяву про взяття її на облік у ДПС як ПФУ упродовж 60 календарних днів після встановлення нею статусу ПФУ.

На офіційних сайтах Мінфіну та ДПС розмістили:

  • текст Загального стандарту звітності CRS українською та англійською мовами;
  • спільний інформаційний лист Мінфіну та ДПС з практичних питань тлумачення окремих термінів Загального стандарту звітності CRS;
  • інші роз’яснення.

За інформацією Мінфіну


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55642

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
50

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53455

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді