Чи запровадять персональну відповідальність податківців за неправомірні рішення щодо заблокованих податкових накладних

22 листопада 2023 року відбулось засідання Міжміської робочої групи з покращення місцевого бізнес-клімату у співпраці з Радою бізнес-омбудсмена України, яке впроваджує ГО «Електронна Республіка» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»

Чи запровадять персональну відповідальність податківців за неправомірні рішення щодо заблокованих податкових накладних

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Напередодні засідання фахівці Асоціації платників податків України (АППУ) проаналізували Звіти Ради бізнес-омбудсмена за 1, 2 та 3 квартали цього року. У січні-березні до Ради бізнес-омбудсмена надійшло 328 скарг від компаній, кількість звернень з податкової тематики лишилась на рівні 70% — аналогічний показник супроводжував у IV кварталі 2022 року.

За другий квартал 2023 року до Ради бізнес-омбудсмена надійшла 361 скарга від компаній, статистика звернень з податкової тематики залишилась на рівні 70%.

Упродовж липня-вересня 2023 року до Ради бізнес-омбудсмена надійшло 310 скарг компаній, кількість звернень з податкової тематики трохи знизилося — 58%.

Динаміка свідчить про те, що за квартал до Ради бізнес-омбудсмена надходить понад 300 скарг від платників. Із них майже 70% складає саме податкова тематика.

Тема запровадження персональної відповідальності посадових осіб не нова. Вже понад 6 років АППУ публічно виступає за запровадження персональної відповідальності посадових осіб, зокрема, Голів чи Заступників Голів Комісій з питань:

За словами, заступниці бізнес-омбудсмена Тетяни Короткої, нині спостерігається позитивна тенденція з виконанням ДПС судових рішень пов’язаних з блокуванням податкових накладних.

Загалом ідею персональної відповідальності в Раді бізнес-омбудсмена України (далі — Рада)підтримують. Навіть були спроби напрацьовувати відповідні зміни до законодавства. Проте, як зазначили в Раді, виникла така проблема — українське законодавство надзвичайно розгалужене для того, щоб притягати до відповідальності, або принаймні мати правову рамку для притягнення до відповідальності. Для того щоб «виписати» і притягнути саме відповідального за порушення, потрібно внести зміни які дуже складно «виписати». Навіть спроба долучити до його розгляду юристів, суддів-експертів з податкових питань не дало очікуваних результатів. Наразі напрацьований законопроєкт, так і залишився без руху через свою недосконалість.

Висновки нині такі, що притягнути до відповідальності з законодавством в такому вигляді в якому воно є, надзвичайно важко.

За інформацією Асоціації платників податків України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55647

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
773

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3070

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді