Розрахунок авансових внесків з податку на прибуток обмінниками у 2024 році

ДПС розповіла про правила сплати авансового внеску з податку на прибуток для пунктів обміну іноземної валюти

Розрахунок авансових внесків з податку на прибуток обмінниками у 2024 році

Із січня 2023 року установлений новий обов'язок для фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, пов'язаний зі сплатою фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний пункт обміну іноземної валюти. Це рішення ввів НБУ для спрощення податкових процедур та забезпечення більшої прозорості та ефективності валютного обміну.

Згідно з ПК, платники податку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, зобов'язані регулярно сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожний пункт обміну іноземної валюти. Розмір цих внесків визначається згідно з установленими нормами.

Щоб визначити розмір авансових внесків у 2024 році, потрібно використовувати статистичні дані про чисельність населення в населених пунктах, де розташовані пункти обміну іноземної валюти, зі статистичної інформації станом на 1 січня 2023 року. Однак через певні обставини, зокрема військову агресію росії проти України, збір статистичних даних про чисельність населення призупинено з 01.01.2023.

ДПС повідомила, що отримання відповідних адміністративних даних для формування статистичної інформації наразі неможливе через складну ситуацію в країні. Тобто, будь-які оцінки чисельності населення та подальше формування статистичної інформації з цього питання призупинено з початку 2023 року.

Ця ситуація вимагає уточнень щодо подальшого збору статистичних даних і можливих змін у податковій політиці щодо авансових внесків з податку на прибуток підприємств для суб'єктів, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.

Через це ДПС звернулася до Держстату із запитом отримати інформацію щодо джерел, із яких платники податку на прибуток підприємств та органи контролю отримують статистичні дані про чисельність населення в населених пунктах станом на 01.01.2023. Ця інформація потрібна для того,щоб визначити розміруавансових внесків з податку на прибуток підприємств.

Відповідно до Закону України «Про офіційну статистику», органи державної статистики здійснюють збір та розповсюдження офіційної державної статистичної інформації відповідно до плану державних статистичних спостережень на відповідний рік. Згідно з цим планом та Методологічними положеннями державного статистичного спостереження «Чисельність та природний рух населення», у статистичній інформації про чисельність населення використовують адміністративні дані територіальних органів Мін’юсту щодо державної реєстрації народження, смерті та зміни місця проживання.

Через військову агресію росії проти України отримання повного обсягу адміністративних даних наразі неможливе згідно з положеннями Закону та постановою КМУ. Дотримання встановленого законом терміну подання статистичної та фінансової звітності затримується через воєнний стан.

Відповідно до цього, формування статистичної інформації про чисельність населення призупинено з початку 2023 року. ДПС повідомляє, що після завершення встановленого законом терміну для подання звітності буде надана оновлена інформація щодо чисельності населення.

Також ДПС зазначає, що на офіційному вебсайті Держстату опубліковані останні доступні дані про чисельність населення (за оцінкою) на рівні країни, регіонів, районів та інших адміністративних одиниць станом на 01.01.2022.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65569

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
46304

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
58313

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
23943

Декларація про валютні цінності 2020

Валютне декларування у цьому році зазнало чимало змін. Якщо ви перевозите значні суми коштів у валюті через митний кордон України, то задекларувати їх доведеться, щоб не конфіскували митники. Валютне декларування у 2020 році та про те, як заповнюється декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей розповімо у статті.
7473

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді