Особливості відображення в бухобліку неприбуткової організації окремих госпоперацій

Мінфін надав роз’яснення щодо відображення неприбутковими організаціями у бухобліку та фінзвітності операцій з отримання грантів в іноземній валюті та нарахування доходів від курсових різниць за такими операціями

Особливості відображення в бухобліку неприбуткової організації окремих госпоперацій

Лист Мінфіну від 22.02.2024 № 41010-06-62/5373

Зокрема, у листі акцентовано, що благодійним грантом визнають цільову допомогу у формі валютних цінностей, яка має бути використана бенефіціаром протягом строку, визначеного благодійником. Суми валютних цінностей благодійного гранту, цільове використання яких не відбулося протягом строку, визначеного благодійником, підлягають поверненню благодійнику як поворотна фінансова допомога.

Бухоблік цільової допомоги у формі валютних цінностей врегулювали:

  • Порядком бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги, затвердженим наказом Мінфіну від 14.12.1999 № 298 (далі — Порядок);
  • НП(С)БО 15 «Дохід» та 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженими наказами Мінфіну від 29.11.1999 № 290 та від 10.08.2000 № 193 відповідно.

Одержану гуманітарну допомогу у вигляді грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей отримувач відображає за дебетом рахунків обліку грошових коштів, товарів, запасів та іншого майна в кореспонденції з рахунком 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» (п. 1.2 Порядку).

Порядок відображення в бухгалтерському обліку отриманого цільового фінансування поданий в пунктах 16 — 19 НП(С)БО 15.

Зокрема, цільове фінансування не визнають доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Отримане цільове фінансування, зокрема кошти, вивільнені від оподаткування у зв’язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств, визнають доходом упродовж тих періодів, у яких зазнали витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Цільове фінансування капітальних інвестицій визнають доходом упродовж періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів.

Монетарні статті — це статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов’язання, які отримають або сплатять у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в інвалюті проводять на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики).

Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображають у складі інших операційних доходів (витрат).

Також повідомляємо, що в листі від 27.04.2022 № 41020-06-5/8479 Мінфін роз’яснив питання бухобліку благодійної та гуманітарної допомоги.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2475

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7760

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33122

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65898

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді