Чи включати суми бюджетного фінансування до бази оподаткування ПДВ

Податківці проконсультували з питання необхідності включення до бази оподаткування ПДВ сум бюджетного фінансування, які отримані за кодом 2610

Чи включати суми бюджетного фінансування до бази оподаткування ПДВ

ДПС розглянула звернення платника у якому йшлося про наступне.

Основним видом діяльності платника є постачання питної води, збір та складування твердих побутових відходів, надання послуг з іншої комунальної діяльності, обслуговування і утримання об’єктів та елементів благоустрою громади. Для виконання платником заходів по утриманню, обслуговуванню, ремонту дитячих та спортивних майданчиків, кладовищ, санітарній очистці вулиць тощо виділяється бюджетне фінансування за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» (далі — код 2610). Використання бюджетних коштів здійснюється на підставі плану використання бюджетних коштів на виконання місцевих бюджетних програм.

Платник просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання необхідності включення до бази оподаткування ПДВ таких сум бюджетного фінансування, які отримані за кодом 2610.

Виходячи із аналізу норм Податкового кодексу України та інших нормативно-правових актів, опису питання і фактичних обставин, що наявні у зверненні, ДПС повідомила, що:

  • оподаткуванню ПДВ підлягають операції платника ПДВ з постачання товарів/послуг, а не взаємовідносини платника ПДВ з іншими суб’єктами чи кошти, які отримані в тому числі з бюджету;
  • платники при визначенні порядку оподаткування здійснюваних ними операцій повинні керуватися одним із основних принципів бухгалтерського обліку − превалювання сутності над формою (операції обліковують відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з їх юридичної форми (ст. 4 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV; далі — Закон про бухоблік). Для цілей податкового обліку беруть до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

Для цілей оподаткування ПДВ безпосередньо фінансування (грошові кошти), яке отримує платник, не є об’єктом оподаткування ПДВ, в той же час до бази оподаткування ПДВ відповідно до пункту 188.1 ПК включають будь-які кошти, які надходять до платника як оплата вартості послуг/робіт, що постачаються чи будуть поставлені платником, у тому числі бюджетне фінансування, якщо воно по суті є оплатою вартості виконаних в межах бюджетних програм послуг/робіт при умові, що безпосереднім постачальником/виконавцем таких послуг/робіт є платник.

При цьому виникнення об’єкта оподаткування ПДВ та нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не залежить від того, на які цілі витрачатиме отримувач такі кошти (виплата заробітної плати, придбання товарів/послуг тощо).

У даному випадку оподатковуваними операціями для платника є операції такого платника з постачання/виконання послуг/робіт, зокрема, у межах виконання бюджетних програм.

Такі операції є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

Факт здійснення господарської операції (у тому числі з постачання/виконання послуг/робіт) повинен бути підтверджений належним чином оформленими первинними документами.

Перелік обов'язкових реквізитів, які повинні мати такі первинні документи, визначили частиною другою статті 9 Закону про бухоблік. При цьому платник самостійно визначає як вартість послуг/робіт, що ним надаються, так і складові такої вартості.

Викладену позицію ДПС узгодила з Мінфіном.

Отже, до бази оподаткування ПДВ відповідно до пункту 188.1 ПК включають не суми бюджетного фінансування (у тому числі за кодом 2610), а кошти, отримані як вартість виконаних робіт. Зокрема, по утриманню, обслуговуванню, ремонту дитячих та спортивних майданчиків, кладовищ, санітарній очистці вулиць тощо.

Платник самостійно визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік).

Оскільки бухоблік платник веде самостійно, то джерела оплати виконання заходів за бюджетними програмами (фінансування чи інші джерела надходжень) платник зобов’язаний визначати самостійно виходячи з даних бухобліку.

За інформацією ДПС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
183196

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1528

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
257

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
532547

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336207

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді