Чи може орган ДПС для оформлення пенсії надати інформацію, що така особа була ФОПом

Для отримання юридично значимих відомостей щодо реєстрації фізичною особою — підприємцем необхідно звертатися до Єдиного державного реєстру. Якщо цих даних недостатньо, тоді можете звертатися до ДПС за додатковою інформацією

Чи може орган ДПС для оформлення пенсії надати інформацію, що така особа була ФОПом

Взяття на облік фізичних осіб – підприємців як платників податків та як платників ЄСВ в органах ДПС здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), отриманих у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами контролюючих органів.

Дані про взяття на облік ФОП як платників податків та платників ЄСВ передають до ЄДР та підтверджують відомостями з ЄДР.

Отже, першоджерелом відомостей щодо ФОП є Єдиний державний реєстр.

Відомості, які містяться в ЄДР, надають, зокрема, у вигляді безоплатного доступу, виписок, витягів у паперовій та електронній формі, що містять відомості, актуальні на момент запиту або на визначену дату, а також документів у паперовій та електронній формі, що містяться в реєстраційній справі.

За отриманням юридично значимих відомостей щодо реєстрації фізичною особою – підприємцем необхідно звертатися до Єдиного державного реєстру, згідно з процедурами встановленими Порядком надання відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що затвердив Мінюст наказом від 05.05.2023 № 1692/5.

Якщо інформації отриманої з ЄДР недостатньо, платник ЄСВ/застрахована особа може отримати документальне підтвердити запит про отримання витягу з реєстру страхувальників до контролюючого органу відповідно до Порядку надання інформації з реєстру страхувальників, затвердженого наказом Мінфіну від 21.07.2017 № 651.

На даний час Запит про отримання витягу з реєстру страхувальників за формою 1-ЗРС можна направити через інформаційно-комунікаційну систему «Електроний кабінет», а саме через режим «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету. Витяг/довідку з реєстру страхувальників (щодо ФОП або фізособи-незалежника) надішлють за формою 2-ВРС або довідку з реєстру страхувальників за формою 1-ДРС (режим «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету).

ЗІР, категорія 135.06


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
256

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8154

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
29841

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді