Бізнес пропонує напрацювати новий законопроєкт для наповнення держбюджету

Члени Української Ради Бізнесу (УРБ), до складу якої входить 117 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, звернулись з офіційною заявою до Голів ВРУ та Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністра фінансів України

Бізнес пропонує напрацювати новий законопроєкт для наповнення держбюджету

ФОП-єдиноподатник: практикум для бухгалтера та підприємця

У заяві звертаються з наступним:

18 липня 2024 року у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 18.07.2024 № 11416 (далі — законопроєкт), який, на меті має збільшити надходження коштів до Держбюджету.

На думку фахівців УРБ — зазначений законопроєкт має низку негативних норм для стабільної роботи підприємств та економіки (зокрема підвищений військовий збір для найманих працівників, податок з обороту підприємств, військовий збір на ювелірні вироби та автомобілі), адже здебільшого покладає навантаження на сумлінний бізнес та найманих працівників.

Розробники законопроєкту не враховують негативні наслідки від його прийняття, які будуть у зменшенні ділової активності, що призведуть до зниження загальної бази оподаткування, збільшення ризиків тінізації економіки та впровадження різних схем щодо податкової оптимізації, які автоматично підіймають ризики корупції.

Впровадження нових видів податків значно обтяжить бізнес та держоргани додатковими формами звітування, необхідністю впровадження нових процедур адміністрування та контролю, та спричинить додатковий фіскальний тиск на український бізнес.

Поряд з тим, у законопроєкті відсутні заходи боротьби з тіньовою економікою та заходи з підвищення ефективності роботи ДПС. Такі фактори призведуть до дискримінації добросовісного бізнесу та сприятимуть зростанню тіньової економіки.

Фахівці УРБ, розуміючи необхідність розширення бази оподаткування для забезпечення фінансування військових витрат країни без впровадження нових податків, пропонують спрямувати пошук додаткових надходжень у таких напрямах:

1. Активізація заходів для боротьби з тіньовою економікою та підвищення ефективності роботи контролюючих органів, впровадивши системні зміни, які забезпечать додаткові надходження до державного бюджету:

  • забезпечити повне перезавантаження Митної та Податкової служб комісіями з вирішальним голосом міжнародних експертів для мінімізації «тіньових схем» та наповнення бюджету, встановити ефективні КРІ для БЕБ, ДПС, ДМС, та забезпечити щорічне оцінювання втрат від різних податків за методологією tax gap;
  • покращити адміністрування податку на нерухоме майно і використати весь потенціал цього податку;
  • автоматизувати максимально процеси податкового адміністрування.

2. Скорочення видатків загальнодержавного бюджету:

  • переглянути та оптимізувати статті бюджетних видатків для оптимізації структури, збільшити ефективність та невідкладно зменшити видатки бюджету.

3. Залучення бізнес-асоціацій до напрацювання нового проєкту закону та опрацювати варіанти для пошуку інших джерел надходжень до бюджету:

  • провести спільний пошук джерел податкових надходжень до бюджету, замість запропонованих урядом шкідливих для економіки новацій — підвищеного військового збору для найманих працівників, податку з обороту, військового збору на ювелірні вироби та автомобілі;
  • переглянути підходи по введенню нових додаткових зборів та їх адміністрування, та розглянути варіанти введення тимчасової надбавки до вже існуючих податкових ставок ПДВ;
  • уточнити, що норма про поширення повноважень місцевих рад щодо регулювання мінімальної бази оподаткування ПДФО поширюється виключно на основне місце роботи при виконанні повної місячної норми робочого часу, зробивши її аналогічною мінімальній базі нарахування ЄСВ.

Тож, бізнес закликає Уряд та народних депутатів врахувати пропозиції бізнес-спільноти, провести фахове обговорення альтернатив наповнення бюджету та можливого скорочення витрат, і спільно напрацювати оптимальні рішення щодо джерел надходжень до бюджету.

За інформацією Української Ради Бізнесу


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34054

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
344

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
433

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді