Зустрічні звірки: який порядок проведення

У ДПС нагадали, який порядок проведення зустрічних звірок та який документ складається за результатами її проведення

Зустрічні звірки: який порядок проведення

Для отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок, контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника.

Під час проведення зустрічної звірки з’ясовуються лише питання, зазначені у письмовому запиті контролюючого органу на проведення зустрічної звірки.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабміном.

За результатами зустрічних звірок складають довідку, що надають госпсуб’єкту у десятиденний строк.

Повторне проведення зустрічних звірок контролюючими органами з одного і того самого питання заборонено.

Форму запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки затвердив Мінфін наказом Мінфіну від 28.02.2017 № 299. Вона передбачає, що контролюючий орган надання протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту засвідчених підписом госпсуб’єкта або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності)) копій первинних, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують господарські відносини, вид, обсяг і якість операцій та розрахунків, що здійснювалися з платником, та/або інформацію згідно зі статтею 39 Податкового кодексу України (ПК) за вказаний період.

Порядок проведення контролюючими органами зустрічних звірок затвердив Кабмін постановою «Про затвердження Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок» від 27.12.2010 № 1232; далі — Порядок № 1232.

Зустрічні звірки проводяться з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок платників (п. 2 Порядку № 1232).

У разі необхідності проведення зустрічної звірки контролюючий орган (ініціатор) надсилає контролюючому органу (виконавцю), до компетенції якого віднесли реалізацію повноважень щодо здійснення податкового контролю стосовно суб’єкта господарювання, запит про проведення зустрічної звірки для підтвердження даних, отриманих від платника та інших суб’єктів інформаційних відносин (п. 3 Порядку № 1232).

Зустрічна звірка може проводитись контролюючим органом (ініціатором) самостійно, якщо здійснення податкового контролю щодо цього госпсуб’єкта віднесли до його компетенції.

Контролюючий орган (виконавець), який проводить зустрічну звірку, складає довідку за наявності інформації, для отримання якої надіслано запит контролюючим органом (ініціатором), та її документального підтвердження. У разі відсутності запитуваної контролюючим органом (ініціатором) інформації контролюючий орган (виконавець) надсилає завірений печаткою запит про подання інформації та її документального підтвердження госпсуб’єкту у порядку, визначеному статтею 42 ПК (п. 4 Порядку № 1232).

Податкові перевірки: практикум для головбуха

Облік запитів на проведення зустрічних звірок у суб’єктів господарювання здійснюється контролюючими органами (як ініціаторами, так і виконавцями) (п. 5 Порядку № 1232).

У разі отримання від суб’єкта господарювання інформації, визначеної у запиті, та її документального підтвердження (у встановлений ПК строк) контролюючий орган проводить зустрічну звірку (п. 6 Порядку № 1232).

За результатами проведеної зустрічної звірки складають довідку у двох примірниках, яку підписує госпсуб’єкт або його законний представник і посадові особи контролюючого органу, які її проводили, та реєструють у контролюючому органі. Один примірник довідки у 10-денний строк вручають особисто госпсуб’єкту або його представнику під розписку або надсилають у порядку, визначеному статтею 42 ПК (п. 7 Порядку № 1232).

У разі встановлення фактів, що не дають змогу провести зустрічну звірку суб’єкта господарювання у зв’язку із зняттям з обліку, встановленням відсутності госпсуб’єкта та/або його посадових (уповноважених) осіб за місцезнаходженням (податковою адресою), ненаданням визначеної у запиті контролюючого органу інформації та її документального підтвердження для проведення зустрічної звірки, контролюючий орган (виконавець) складає акт про неможливість проведення зустрічної звірки госпсуб’єкта, який підписується посадовими особами контролюючого органу (виконавця).

Довідка про проведення зустрічної звірки (акт про неможливість проведення зустрічної звірки) підлягає реєстрації в контролюючих органах (як ініціатора, так і виконавця) (п. 8 Порядку № 1232).

Матеріали зустрічної звірки (акт про неможливість проведення зустрічної звірки) надсилають до контролюючого органу (ініціатора) (п. 9 Порядку № 1232).

За інформацією ДПС у Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
64223

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15117

План-графік податкових перевірок на 2024 рік

Станом на 30.08.2024 ДПС оприлюднила оновлений план-графік податкових перевірок 2024. Змін зазнали розділи І та ІІ плану-гграфіку. У статті скачаєте актуальний план-графік податкових перевірок 2024
164589

Фінансовий моніторинг у 2024 році

Що слід знати про фінансовий моніторинг при здійсненні своїх платежів, що таке порогові та підозрілі операції, як бути у ситуації відмови банку у проведенні платежу з вимогою довести законність коштів? Яку інформацію про клієнта бухгалтери-підприємці та аудитори мають передавати до Держфінмоніторингу? Кінцеві бенефіціари – хто це та що буде, якщо про них не повідомити. Ці та пов’язані питання – в огляді експерта
71809

Податкові перевірки: як підготуватися

Належна підготовка до податкової перевірки — запорука успіху бухгалтера. У консультації розповімо не лише про те, як підготуватися, а й про найголовніші правила поведінки під час податкової перевірки
6028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді