Перебування за кордоном та отримання житлової субсидії: відповіді на актуальні запитання

Сьогодні чимало українців змушені рятуватися від війни за кордоном. Як у такому випадку призначають / виплачують житлову субсидію? ПФУ підготував відповіді на актуальні запитання

Перебування за кордоном та отримання житлової субсидії: відповіді на актуальні запитання

Член домогосподарства перебуває за кордоном понад 60 днів, чи призначать такому домогосподарству житлову субсидію?

При зверненні за призначенням житлової субсидії заявник зазначає, що один з членів домогосподарства на час подання заяви перебуває за кордоном понад 60 днів. Таку особу для обрахунку субсидії до складу домогосподарства не включають. Тож соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування на нього не розраховують і доходи під час призначення житлової субсидії не враховують.

Таким чином, житлову субсидію призначають домогосподарству без врахування особи, яка перебуває за кордоном понад 60 днів.

Водночас якщо особи, які звернулися за призначенням субсидії, та не повідомили орган ПФУ про перебування будь-кого з членів домогосподарства за кордоном понад 60 днів, а субсидію обчислили з урахуванням цієї людини (і норми та нормативи розрахували, і доходи врахували), то виплату житлової субсидії припиняють. Надміру виплачені кошти одержувач повертає.

Чи повинен одержувач житлової субсидії повідомляти про виїзд члена домогосподарства за кордон?

Одержувач житлової субсидії протягом 30 днів має повідомити ПФУ про факт, який вливає на призначення житлової субсидії, у тому числі про перебування за кордоном особи зі складу домогосподарства або члена сім’ї особи зі складу домогосподарства сукупно понад 60 днів у періоді, на який призначили субсидію. Наприклад, з 01.05.2024 до 30.04.2025 — у разі автоматичного призначення або з місяця звернення особи до 30.04.2025.

Отримувачі субсидій на територіях адміністративно-територіальних одиниць Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва мають обов’язок поінформувати про перебування члена домогосподарства, який перебуває за кордоном понад 60 днів, упродовж місяця після припинення (скасування) воєнного стану в Україні (п. 90 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 № 848).

Які наслідки можуть бути для одержувача житлової субсидії, якщо він вчасно не повідомив про перебування члена домогосподарства за кордоном?

У разі виявлення органом ПФУ факту перебування члена домогосподарства за кордоном у період отримання житлової субсидії, тим домогосподарствам, які мали обов’язок повідомити про такий факт (тобто за виключенням мешканців вищезазначених адміністративно-територіальних одиниць), виплату житлової субсидії припиняють.

У такому випадку житлову субсидію домогосподарству можуть призначити за новим зверненням з початку опалювального або неопалювального сезону.

За інформацією ПФУ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
19547

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3683

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
31912

Видаткова накладна 2024/2025

Видатковою накладною користуються найчастіше. Саме на підставі видаткової накладної юрособи та фізособи-підприємці відпускають будь-які матеріальні цінності без чого неможлива жодна господарська діяльність. З цим документом мають справу також і звичайні покупці
203209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді