Зарахування до страхового стажу періоду перебування на обліку в центрі зайнятості

260

Запитання

Чи зараховують до страхового стажу період перебування на обліку в центрі зайнятості?

Відповідь

Загальний страховий стаж особи обчислюють у відповідності до норм статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV (далі — Закон № 1058).

Так, страховий стаж — період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

До страхового стажу включають період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності), допомогу по частковому безробіттю, в тому числі на період карантину через СOVID-19 та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації (абз. 3 п. 1 ст. 24 Закону № 1058).

Страховий стаж з 01.01.2004 обчислюють територіальні органи ПФУ за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. За періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 01.01.2004) — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом № 1058, а також даних, включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Страховий стаж, набутий до 01.01.2004 підтверджують трудовою книжкою та документами, перелік яких визначає Порядок підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки, або відповідних записів у ній, затвердженим постановою КМУ від 12.08.1993 № 637, а також даних, включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Період отримання допомоги з безробіття підтверджується до 1 січня 2010 року на підставі записів у трудовій книжці або відомостей про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб, а починаючи з 1 січня 2010 року — індивідуальними відомостями про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб (п. 2.1. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою ПФУ від 25.11.2005 № 22-1).

За інформацією ПФУ в Чернівецькій області


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392619

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3677

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — в огляді
162867

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
31790