Порядок заповнення податкової накладної у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів

688

Запитання

Який порядок заповнення податкової накладної з ПДВ у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів по програмі «Доступні ліки»?

Відповідь

БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

У разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів по програмі «Доступні ліки», податкову накладну (далі — ПН) складає продавець – платник ПДВ на отримувача (покупця) — неплатника ПДВ.

При цьому, якщо вартість лікарських засобів повністю компенсується за рахунок бюджетних коштів, ПН складається на дату отримання таких бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

У разі, якщо вартість лікарських засобів частково оплачується кінцевим споживачем, а частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, то ПН складається:

  • на частину вартості, що оплачується кінцевим споживачем на дату такої оплати;
  • на частину вартості, що компенсується за рахунок бюджетних коштів, на дату отримання бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

Порядок складання податкових накладних, зокрема, за операціями з постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, визначає Порядок заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіном від 31.12.2015 № 1307; далі — Порядок № 1307.

При складанні ПН, отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робіть помітку «X» та зазначайте тип причини «02 — Складена на постачання неплатнику податку» (п. 8 Порядку № 1307).

У разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у графі «Отримувач (покупець)» зазначайте «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляйте умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюйте (п. 12 Порядку № 1307).

За інформацією ДПС у Житомирській області


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
40

Як нараховувати зарплату медичним працівникам

У статті розповімо про особливості оплати праці медичних працівників у 2024 році, оплату праці медичних працівників в умовах воєнного стану, а також оподаткування зарплат медпрацівників
138406

Безперебійники для медобладнання: обліковуємо надходження

А ви вже встановили джерела безперебійного живлення у відділеннях? Якщо ні, радимо якнайшвидше зробити це. По перше, щоб виконати нову вимогу Ліцензійних умов. По-друге, аби убезпечити медичне обладнання за регулярних відключень електропостачання. Безперебійники можете придбати за кошти медзакладу або отримати безоплатно від благодійників, донорів чи в межах певних програм. На всі випадки вже маєте інструкцію — як показати надходження в бухобліку
50

Ліки в позику: інструкції з обліку й податків для ЗОЗ

Медзаклад А має вартісні ліки з обмеженим строком придатності, які наразі не використовує. Медзаклад Б не має цих ліків, але терміново потребує їх для своїх пацієнтів. Як і пацієнтам допомогти, і ліки не занапастити? Розв’язання ситуації шукаємо з експертом
50

Інвентаризація у медзакладі 2024

Медзаклад має справу з лікарськими засобами, медвиробами, може мати наркотичні і психотропні речовини, прекурсори. Вони мають свої особливості інвентаризацій. У даному огляді – про нюанси проведення інвентаризації у медзакладі-КНП з урахуванням обставин воєнного стану
7508