Як обліковувати податок на прибуток, що донарахувала ДПС

190
Автор
експерт з податкового обліку, Київ

Запитання

ТОВ на загальній системі оподаткування контролюючий орган за результатами перевірки донарахував податкові зобов’язання з податку на прибуток за минулий період (2023 рік). Отримали відповідне податкове повідомлення-рішення. Як таке донарахування відобразити в бухгалтерському обліку?

Відповідь

Донарахування податку на прибуток за 2023 рік покажіть як виправлення минулорічної помилки — відкоригуйте сальдо нерозподіленого прибутку (субрахунок 441 «Прибуток нерозподілений»).

А все тому що за принципом нарахування доходи і витрати в бухобліку та фінзвітності потрібно відображати в момент їх виникнення незалежно від дати, коли отримали чи сплатили грошові кошти.

Окрім того, Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV містить вимогу відображати господарські операції в періоді здійснення.

Тож і податок на прибуток за 2023 рік має бути нарахований у відповідному періоді — 2023 рік.

Якщо податківці донарахували податок за 2023 рік — це витрати минулого (2023) року, а не поточного періоду. Тому проведіть донарахування як виправлення минулорічної помилки.

Усі минулорічні помилки (як суттєві, та і несуттєві), що вплинули на фінрезультат, слід виправляти шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на субрахунку 441 (НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»). Тобто шляхом ретроспективного перерахунку.

Отже, донарахування податку на прибуток за минулий (минулі) рік (роки) відобразіть проведенням: Д-т 441 — К-т 641/податок на прибуток. Підставами будуть податкове повідомлення-рішення та бухдовідка.

Водночас не подавайте уточнюючих декларацій до декларацій 2023 року (тобто періодів, що були охоплені перевіркою), аби показати таке донарахування. Адже помилку вже виявили податківці, й акт перевірки містить всю необхідну інформацію про об’єкт оподаткування. Це підтверджують і податківці (ЗІР, підкатегорія 102.20.02).

Окрім того, уточнена фінансова звітність як додаток до декларації з податку на прибуток підприємств податківцям також вже не потрібна. Тому не подавайте її. Натомість доведеться повторно оприлюднити фінансову звітність. Звісно, якщо помилка суттєва, і ваше підприємство зобов’язане оприлюднювати свою фінзвітність.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії Системи!


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Неприбуткові організації: бухгалтерський облік

Неприбуткові організації мають специфічний бухгалтерський облік та звітність. Крім того, неприбутковий статус не означає того, що вони взагалі не сплачують податків. У консультації детально про види, реєстрацію, облік та оподаткування неприбуткових організацій
67933

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
33001

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
52081

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
887