Мобілізований працівник КНП захворів у перший день увільнення: чи виплачувати лікарняні

133
Автор
заступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»

Запитання

Водій КНП «ЦПМСД» отримав повістку. Щодо цього працівника видали наказ про увільнення від роботи у зв’язку із мобілізацією. Але працівник у перший день увільнення не з’явився до ТЦК та СП, оскільки інший медзаклад цього ж дня відкрив йому листок непрацездатності. Чи оплачувати цей лікарняний? Чи скасовувати наказ про увільнення?

Відповідь

Право на страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення (ч. 1 ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю мають повністю або частково компенсувати втрату заробітної плати (доходу) (ч. 1 ст. 15 Закону № 1105).

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи і посада (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Отже, у період увільнення працівника на час проходження військової служби допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю такому працівнику не виплачують.

Аналогічний висновок висловлює й Пенсійний фонд України у листі від 24.02.2023 № 2800-030401-8/9537.

Однак, у нашій ситуації працівник у день увільнення до ТЦК та СП не з’явився в центрі комплектування у зв’язку з хворобою.

З’ясуймо, яку дату вважати початком військової служби. Звернімося до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон № 2232).

Початком проходження військової служби вважають:

  • день зарахування до списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) — для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, у тому числі військовозобов’язаних, які проходять збори, та резервістів під час мобілізації (п. 2 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232);
  • день відправлення у військову частину з відповідного ТЦК та СП — для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період та на військову службу за призовом осіб офіцерського складу (п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232);
  • день зарахування до списків особового складу військової частини — для громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом, зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву та призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232);
  • день зарахування до списків особового складу військової частини — для громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом, зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву та призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232).

Тобто фактично військова служба працівника починається або в день його відправлення у військову частину, або в день зарахування до особового складу військової частини.

Якщо працівник через хворобу в день увільнення не з’явився до ТЦК та СП і його не відправили до військової частини, військова служба для нього не розпочалася. А тому:

  • скасуйте наказ про увільнення;
  • нарахуйте й виплатіть страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Якщо працівник після закінчення лікування отримає повістку, знов увільніть його від роботи.


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
31

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
191

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9009

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
75

Як нараховувати зарплату медичним працівникам

У статті розповімо про особливості оплати праці медичних працівників у 2024 році, оплату праці медичних працівників в умовах воєнного стану, а також оподаткування зарплат медпрацівників
138831