Які строки зберігання табеля обліку використання робочого часу у ЗОЗ

181
Автор
експерт із діловодства та архівної справи, Київ

Запитання

Перелік № 578/5 визначає, що табель зберігають один рік. Проте Податковий кодекс України (ПК) містить норму, що документи, по¬в’я¬за¬ні із виконанням вимог іншого законодавства, дотримання якого конт¬ролюють конт¬ролювальні органи, зокрема дозвільні документи, до яких належить і табель, зберігають 1095 днів. Чи зберігати табель не менше трьох років з огляду на норми ПК?

Відповідь

Так, зберігайте табель згідно з нормами ПК.

Строки зберігання документів визначає обо­в’яз­ковий для всіх підприємств, незалежно від їх форми власності, нормативно-правовий акт — Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, із зазначенням строків зберігання документів, що затвердив Мін’юст наказом від 12.04.2012 № 578/5 (далі — Перелік № 578/5).

Перелік № 578/5 встановлює строк зберігання для табелів обліку використання робочого часу — один рік (ст. 408 Переліку № 578/5). Його строк зберігання у зв’язку з тим, що Мін’юст уніс зміни наказом від 04.01.2024 № 40/5 до Переліку № 578/5, не змінився.

Водночас табелі, наряди працівників, задіяних у шкідливих умовах праці, зберігають 75 років (ст. 445 Переліку № 578/5). Крім цього, табелі робочого часу громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, також зберігають 75 років (ст. 685 Переліку № 578/5). Якщо не табелюєте таких працівників окремо, а включаєте до зведеного табеля, зберігайте табель 75 років. Якщо запровадили окремий табель для працівників, які працюють у шкідливих умовах або які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зберігайте його 75 років, а інші табелі — не менше одного року.

Зауважимо, що відповідно до ПК строк зберігання документів, по­в’я­за­них із виконанням вимог законодавства, конт­роль за дотриманням якого покладено на конт­ролювальні органи, зокрема дозвільні документи, становить 1095 днів, тобто три роки (пп. 44.3.4 ст. 44 ПК). З огляду на цю вимогу ПК доцільно зберігати й табелі обліку використання робочого часу працівників, крім задіяних у шкідливих умовах праці, не менше трьох років.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Казначейські рахунки для КНП: наслідки переходу та перспективи компромісу

Держава знов зробила спробу перевести державні й комунальні ЗОЗ на казначейське обслуговування. Розберімося, що ж нам пропонують і на що очікувати надавачам медичних послуг у короткій перспективі, + бонус для вас — запрошення на безплатний вебінар за цією темою
28

Безготівкові розрахунки в КНП: правила та рекомендації

Визначимо, які розрахунки з відвідувачами є безготівковими та як реалізувати їх у ЗОЗ залежно від кількості пацієнтів. Відповідно до Постанови № 781 розрахунки КНП із юридичними та фізичними особами за медичні послуги можуть бути лише безготівковими. Тож упроваджуємо безготівку в практику
92

Які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ

Експерт відповідає на запитання бухгалтерів, які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ, а також послуги мультидисциплінарних мобільних команд. Читайте у статті роз’яснення, як діяти. Запитання отримали через довідковий сервіс «Із ПДВ та без ПДВ». Протестуйте його і ви
142