Чи дисконтувати зобов’язання після реструктуризації

55
Автор
експерт з податкового обліку, Київ

Запитання

Підприємство отримало кредит в серпні 2023 року під 22% річних строком на один рік. У березні 2024 року підписали план реструктуризації з Держбанком згідно із Законом «Про фінансову реструктуризацію». Ставку відсотків було зменшено до 0,5%, а строк погашення кредиту продовжили до грудня 2025 року. Чи потрібно дисконтувати такий кредит після його реструктуризації? Як це зробити?

Відповідь

Так, таку заборгованість потрібно дисконтувати. Адже в результаті реструктуризації боргу не лише змінилася ставка відсотків, а й подовжили строк погашення боргу. При цьому таке реструктуризоване зобов’язання стало довгостроковим.

НП(С)БО не містять вказівок щодо обліку реструктуризації зобов’язань. Але основна вимога — облік таких зобов’язань за теперішньою вартістю, оскільки на дату реструктуризації вони є довгостроковими (п. 9 НП(С)БО 11 «Зобов’язання»).

Нагадаємо, що теперішня вартість — це дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, знадобиться для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності підприємства (п. 4 НП(С)БО 11).

Формула дисконтування грошових потоків має такий вигляд:

РV = FV ÷ (1 + i)n, де:

PV — теперішня (дисконтована) вартість;

FV — майбутня виплата;

і — ставка дисконтування;

n — кількість періодів до дати погашення (кількість періодів обирайте залежно від періоду для розрахунку дисконтування, що його вибрали, — поквартальний чи помісячний).

Отже, після реструктуризації боргу маєте:

  • спрогнозувати майбутні платежі (після дати реструктуризації);
  • визначитися зі ставкою дисконтування.

Зауважимо, якби йшлося про реструктуризацію довгострокового боргу, який вже дисконтуєте, тоді мали б переглянути майбутні платежі (після дати реструктуризації) і ставку дисконтування.

Вважаємо, в такому разі для дисконтування слід застосовувати ринкову ставку, яка діє на дату реструктуризації. Це може бути:

  • фактична ставка за кредитом, що компанія отримала в банку, в тій самій валюті, на той самий строк, під ту саму заставу;
  • ставка за кредитом, яку може запропонувати компанії банк у тій самій валюті, на той самий строк, під ту саму заставу (підтвердженням може бути листування з банком);
  • ставка за кредитом аналогічної компанії в тій самій валюті, на той самий строк, під ту саму заставу;
  • якщо немає перелічених даних, можна скористатися офіційними статистичними даними — наприклад, даними про вартість кредитів із сайту НБУ.

У будь-якому разі як ринкову ставку застосовуйте не номінальну, а ефективну ставку за кредитом на ринкових умовах (тобто ставку з урахуванням комісій та інших умов кредитування).

Порядок визначення ринкової ставки пропишіть в обліковій політиці компанії.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії системи!


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51277

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30646

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12581

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5427