Бухоблік підприємства веде аудиторська фірма: нюанси заповнення заяви № 1-ОПП

141

Запитання

Як заповнити розділ 10 «Головний бухгалтер» заяви за формою № 1-ОПП, якщо бухгалтерський облік підприємства ведеться аудиторською фірмою?

Відповідь

Відомості про взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників, подають до контролюючих органів у заяві (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». При цьому заповнюють розділи 1, 2, 4 та 10 заяви № 1-ОПП (п. 9.3 розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588).

Платники податків можуть подати заяву № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Відповідальність за організацію бухобліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів (ч. 3 ст. 8 розд. ІІІ Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV; далі — Закон про бухоблік).

Для забезпечення ведення бухобліку, підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема, СПД, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності (ч. 4 ст. 8 розд. ІІІ Закону про бухоблік).

Так однією із форм ведення бухобліку є введення до штату підприємства посади бухгалтера, іншою формою є ведення бухобліку на договірних засадах.

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

В розділі 10 заяви 1-ОПП вказуйте інформацію саме про таку особу:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта (лише для фізосіб-платників податків, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);
  • дата призначення на посаду;
  • номера телефону, факсу.

Якщо на підприємстві не призначили таку особу, то лише керівник несе відповідальність за ведення бухобліку підприємства.

У такому разі в розділі 10 заяви № 1-ОПП вказуйте дані про керівника підприємства, якщо бухоблік веде аудиторська фірма на договірних засадах із керівником.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бліц-огляд закону про збільшення податків № 11416-д: від військового збору до ренти

Ось-ось Закон № 11416-д, який передбачає підвищення військового збору, має підписати Президент. Затамували дихання — чекаємо новин. А поки пропонуємо вам дослідити огляд експерта, який проаналізував основні моменти тексту Закону № 11416-д, адже нововведень чимало — і не тільки щодо військового збору
1072

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Звітність — основа для оцінки фінансового стану підприємства, яку може проводити, наприклад, потенційний інвестор. Яку ж інформацію можна почерпнути зі Звіту про фінансові результати? Сьогодні розглянемо, що таке аналіз фінансових результатів діяльності підприємства
32877

Допомога фізособам, які постраждали під час війни: облік

Коли керівник підприємства ухвалює рішення допомогти особам, постраждалим від бойових дій, перед бухгалтером постає завдання правильно облікувати й оподаткувати таку виплату чи безоплатну передачу. Розглянемо на прикладах, як це зробити
32

Видаткова накладна 2024/2025

Видатковою накладною користуються найчастіше. Саме на підставі видаткової накладної юрособи та фізособи-підприємці відпускають будь-які матеріальні цінності без чого неможлива жодна господарська діяльність. З цим документом мають справу також і звичайні покупці
203211