Правила заповнення ПН на постачання власної сільгосппродукції з 01.10.2024

87

Запитання

Як заповнюється графа 3.2.2 «Власна сільськогосподарська продукція» розділу Б табличної частини податкової накладної, що подається на реєстрацію в ЄРПН починаючи з 01.10.2024, складеної сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією?

Відповідь

Мінфін наказом від 09.08.2024 № 400 вніс зміни до форми та Порядку заповнення податкової накладної, затверджених наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307; далі — Порядок № 1307.

З урахуванням зазначених змін графу 3.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини податкової накладної (графу 4.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини розрахунку коригування до податкової накладної) розділили на дві різні частини: 3.2.1 та 3.2.2 (4.2.1 та 4.2.2 відповідно).

Встановили, зокрема, що у разі постачання на митній території України або вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією у розумінні підпункту 14.1.33-1 Податкового кодексу України (ПК), у графі 3.2.2 проставляється позначка «Х» (пп. 2 п. 16 Порядку № 1307).

Власна сільськогосподарська продукція — сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари), що підпадає під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо таку продукцію вирощує, відгодовує, виловлює, збирає, виготовляє, виробляє, переробляє безпосередньо виробник цієї продукції — власник, орендар або користувач на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, або на давальницьких умовах (пп. 14.1.33 ПК).

За роз’ясненням ДПС, позначку «Х» у графі 3.2.2 розділу Б табличної частини податкової накладної до моменту запровадження режиму експортного забезпечення (далі — РЕЗ) не проставляєте.

Зазначена графа податкової накладної заповнюватиметься після запровадження РЕЗ та виключно у податкових накладних, складених сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів.

ЗІР, категорія 101.16


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть
40

Як організувати підсумований облік робочого часу на агропідприємстві

Підсумований облік робочого часу запроваджують на підприємствах, які діють безперервно. Бо вони не можуть дотримати щоденної та щотижневоної норми робочого часу. Це поширена ситуація на сільгосппідприємтсві. Розкажемо, як запровадити підсумований облік робочого часу в сільському господарстві, як розробити графіки виходу на роботу чи змінності, як підрахувати надурочні години та як нарахувати зарплату
2714

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
165