Як резидентам Дія Сіті оподатковувати співпрацю з платниками єдиного податку із 2024 року

32
Автор
шеф-редактор Експертус Головбух

Запитання

Із 2024 року витрати на придбання в єдинників підпадають під оподаткування як для резидентів Дія Сіті — платників на загальних умовах, так і для тих, хто обрав особливі умови оподаткування. Яка сума потрапить під оподаткування?

Відповідь

Із 1 січня 2024 року запрацювали норми ПК, які передбачають окремі правила оподаткування операцій, проведених із платниками єдиного податку. Вони діють як для резидентів Дія Сіті, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, так і для тих, хто сплачує податок на особливих умовах (тобто платників так званого «податку на виведений капітал»).  

Із 2024 року резиденти Дія Сіті, які придбавають майно, роботи, послуги у платників єдиного податку, оподатковують вартість такого придбання в розмірі, що перевищує 20% суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати за попередній річний звітний період.  

При цьому платники податку на загальних підставах реалізують це правило через збільшувальне коригування. Це означає, що проводити його мають лише ті резиденти Дія Сіті — платники на загальних підставах, які зобов’язані застосовувати коригувальні різниці з розділу ІІІ ПК, або роблять це добровільно.  

Натомість резиденти Дія Сіті, які обрали особливі умови оподаткування, у будь-якій ситуації мають оподаткувати таке перевищення податком на виведений капітал за ставкою 9%.  

Зауважимо, у 2024 році діє 50%-ковий ліміт витрат на придбання в єдинників протягом звітного року. Тобто податок на прибуток доведеться сплачувати з придбань, що перевищують 50% минулорічних витрат. А з 2025 року й далі ліміт становитиме 20% минулорічних витрат, як передбачено в підпунктах 140.5.17 та 135.2.1.15 ПК.

І уточнення для новостворених компаній. Новостворені компанії частку вартості придбань у єдинників (як юросіб, так і фізосіб-підприємців) у поточному календарному році, тобто році створення, обчислюють на підставі показників Звіту про фінансові результати за поточний річний звітний період, а не за попередній.  

Із 1 січня 2024 року запрацювали норми ПК, які передбачають окремі правила оподаткування операцій, проведених із платниками єдиного податку. Вони діють як для резидентів Дія Сіті, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, так і для тих, хто сплачує податок на особливих умовах (тобто платників так званого «податку на виведений капітал»).   Так, починаючи із 2024 року резиденти Дія Сіті, які придбавають майно, роботи, послуги у платників єдиного податку, оподатковують вартість такого придбання в розмірі, що перевищує 20% суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати за попередній річний звітний період.   При цьому платники податку на загальних підставах реалізують це правило через збільшувальне коригування. Це означає, що проводити його мають лише ті резиденти Дія Сіті — платники на загальних підставах, які зобов’язані застосовувати коригувальні різниці з розділу ІІІ ПК, або роблять це добровільно.   Натомість резиденти Дія Сіті, які обрали особливі умови оподаткування, у будь-якій ситуації мають оподаткувати таке перевищення податком на виведений капітал за ставкою 9%.   Зауважимо, у 2024 році діє 50%-ковий ліміт витрат на придбання в єдинників протягом звітного року. Тобто податок на прибуток доведеться сплачувати з придбань, що перевищують 50% минулорічних витрат. А з 2025 року й далі ліміт становитиме 20% минулорічних витрат, як передбачено в підпунктах 140.5.17 та 135.2.1.15 ПК. + І уточнення для новостворених компаній. Новостворені компанії частку вартості придбань у єдинників (як юросіб, так і фізосіб-підприємців) у поточному календарному році, тобто році створення, обчислюють на підставі показників Звіту про фінансові результати за поточний річний звітний період, а не за попередній.  

Повне або часткове копіювання публікацій журналу для розповсюдження без письмового дозволу редакції журналу ЗАБОРОНЕНО

Джерело: https://egolovbuh.expertus.com.ua/10018579


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
183195

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — в огляді
162866

Бліц-огляд закону про збільшення податків № 11416-д: від військового збору до ренти

Ось-ось Закон № 11416-д, який передбачає підвищення військового збору, має підписати Президент. Затамували дихання — чекаємо новин. А поки пропонуємо вам дослідити огляд експерта, який проаналізував основні моменти тексту Закону № 11416-д, адже нововведень чимало — і не тільки щодо військового збору
1040

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Звітність — основа для оцінки фінансового стану підприємства, яку може проводити, наприклад, потенційний інвестор. Яку ж інформацію можна почерпнути зі Звіту про фінансові результати? Сьогодні розглянемо, що таке аналіз фінансових результатів діяльності підприємства
32873

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106187