Який строк розблокування РК до ПН

84
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух

Запитання

Скільки часу має платник ПДВ, щоб розблокувати розрахунок коригування до податкової накладної?

Відповідь

Нагадаємо, коли контролери зупиняють реєстрацію податкової накладної чи розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, щоб розблокувати ці документи, потрібно надати податківцям письмові пояснення та копії документів, що підтверджують виконану операцію.

Маєте право зробити це протягом 365 календарних днів. Як обчислити цей строк, визначає пункт 6 Порядку № 520.

Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

 У Порядку № 520 Мінфін відзначає: «Письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування».

Тож платники орієнтувалися на дату складання відповідного документа — податкової накладної чи розрахунку коригування.

Утім, останнім часом у відповідь на подані повідомлення на розблокування РК платники почали отримувати квитанції з відмовами у прийнятті до розгляду. Підстава — порушено строк, що визначає пункт 6 Порядку № 520. Хоча строк у 365 днів від дати складання РК не минув.

Як пояснила ДПС, Порядок № 520 приписує рахувати 365 днів, відведених платникам на подачу документів для розблокування, від дати виникнення податкових зобов’язань,  на яку склали ПН. Тож у разі зупинення реєстрації РК відлік 365 днів слід починати не від дати складання такого РК, а від дати ПН, до якої склали цей РК (ЗІР, категорія 101.18).

Через це платники ПДВ не мають права подати документи, щоб розблокувати РК, якщо з дати ПН, до якої їх склали, минуло більше 365 днів. Наслідки невтішні. Адже  постачальники не мають можливості зменшити свої зобов’язання, покупці — збільшити кредит, а за відсутність реєстрації РК загрожує штраф. У той час як Податковий кодекс України  передбачає можливість зареєструвати РК протягом 1095 днів із дня складання ПН.

Утім, 1 жовтня 2024 ДПС оприлюднила на своєму сайті проєкт наказу Мінфіну, який розробила, щоб розв’язати це питання. 

До пункту 6 Порядку № 520 пропонують внести такі зміни: слова «виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній» замінити словами «складання податкової накладної».

Тож сподіваємося, невдовзі Мінфін ухвалить зміни, і платники ПДВ матимуть можливість розблоковувати РК та  коригувати показники за операціями, які здійснили понад 365 днів тому. А поки що радимо пильнувати строки, коли подаєте податківцям пояснення із документами для розблокування РК.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
532538

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336198

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
146680

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
210805

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24442