Уточнення показників минулих періодів у складі звітної декларації з рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів

728

Запитання

Як уточнити показники минулих податкових періодів в складі звітної (нової звітної), уточнюючої декларації з рентної плати та заповнити додаток 9 до такої декларації платникам рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів?

Відповідь

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Податковe декларацію з рентної плати затвердив Мінфін наказом від 17.08.2015 № 719 (далі — декларація). Невід’ємною частиною декларації є відповідні додатки. Зокрема, платники рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів  до декларації додають додаток 9. Виняток — платники рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування.

У складі звітної або звітної нової декларації маєте можливість уточнити показники минулих податкових (звітних) періодів.

Також можете виправити помилки шляхом подання окремої уточнюючої декларації за кожний податковий (звітний) період, що підлягає уточненню.

В декларації у графі «порядковий №» зазначаєте номер декларації арабськими цифрами, починаючи з 1 (одиниці), послідовно в порядку зростання кількості поданих з початку року декларацій (незалежно від типу: звітна, звітна нова, уточнююча) до відповідного податкового органу.

При заповнені рядка 1 «податковий період» декларації зазначайте арабськими цифрами:

  • у рядку 1.1 — квартал та рік, за який подаєте звітну або звітну нову декларацію або поточні квартал та рік у яких подаєте уточнюючу декларацію;
  • у рядку 1.2 — квартал та рік, що уточнююте у складі звітної (нової звітної) декларації або квартал та рік за який подаєте уточнюючу декларацію. Якщо у складі звітної (нової звітної) декларації уточнення за минулі податкові (звітні) періоди не здійснюєте, то рядок 1.2 не заповнюєте.

У разі уточнення показників минулого податкового (звітного) періоду у складі звітної (нової звітної) декларації складаєте Додаток 9 за податковий (звітний) період.

У разі уточнення показників минулих податкових (звітних) періодів шляхом подання уточнюючої декларації складаєте уточнюючу декларацію та додаток 9 до неї щодо кожного податкового періоду, що уточнюєте, окремо.

У додатку 9 зазначаєте порядковий номер декларації, до якої додаєте цей додаток.

У графі «Розрахунок №» додатка 9 арабськими цифрами зазначаєте порядковий номер додатка, починаючи з 1 (одиниці), послідовно в порядку зростання кількості поданих додатків разом з відповідною декларацією.

При заповнені додатка 9:

  • податковий (звітний) період у заголовній частині проставляєте відмітку в одній із клітинок: звітний або звітний новий залежно від типу декларації, яку подаєте;
    • у рядку 1.1 — звітний квартал та рік або поточні звітний квартал та рік, у яких подаєте уточнюючу декларацію;
    • у рядку 1.2 — податковий квартал та рік, що уточнюєте.

У декларації та додатку до неї заповнюєте обов’язкові реквізити та всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. Рядок прокреслюєте у разі відсутності показників для заповнення.

Вартісні показники декларації та додатків до неї зазначаєте у гривнях з копійками.

При цьому у рядку 7 додатка 9 зазначаєте розмір штрафної санкції (десятковим дробом), що застосовуєте в разі заниження у раніше поданій декларації суми податкових зобов’язань, що самостійно узгоджуєте. Визначаєте її відповідно до підпункту «а» або «б» абзацу четвертого пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України:

  • 3% від суми недоплати — у разі подання уточнюючої декларації,
  • 5% від суми недоплати — у разі уточнення минулих податкових (звітних) періодів у складі звітної або звітної нової декларації.

За інформацією ДПС у Вінницькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Декларація з рентної плати 2024

Як складається декларація з рентної плати 2024, про нову форму декларації 2024, приклади декларацій з ренти за користування надрами (з видобутком і без видобутку корисних копалин), а також з ренти за використання лісових ресурсів — у консультації
40634

Рентна плата: як розрахувати, кому та коли сплачувати

Рентна плата це – це плата за використання природних ресурсів. Надра, вода, лісові ресурси, радіочастотний ресурс – все це об’єкти рентної плати. У консультації знайдете відповіді на питання, хто й коли має звітувати, а також дізнаєтеся, з чого складається рентна плата
6793

Справляння рентної плати: зміни 2017 року

Початок 2017 року приніс багато різноманітних змін до податкового кодексу і ми пропонуємо ознайомитися зі ще однією – змінами щодо справляння рентної плати
7223