Як оподатковують ПДФО дохід у вигляді відсотків від облігацій

1018

Запитання

Як оподатковують ПДФО дохід фізособи у вигляді відсотків (дисконту) від володіння облігаціями?

Відповідь

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) включають, зокрема, пасивні доходи (пп. 164.2.8 Податкового кодексу України (ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включають, зокрема:

  • суму доходів у вигляді процентів, що нараховані на державні цінні папери та на боргові зобов’язання НБУ;
  • суму доходів, отриманих нерезидентами у вигляді процентів, нарахованих на державні цінні папери або облігації місцевих позик, або боргові цінні папери, якщо їх придбали за межами України через уповноважених агентів — нерезидентів;
  • або процентів, отриманих нерезидентами за надані державі чи міському бюджету позики (кредити або зовнішні запозичення), які відображають у держбюджеті або місцевих бюджетах чи належать до витрат НБУ;
  • або за надані суб’єктам господарювання кредити (позики), виконання яких забезпечено державними або місцевими гарантіями (пп. 165.1.2 ПКУ).

Термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи, отримані у вигляді відсотків (дисконту), отриманих власником облігації від їх емітента відповідно до закону (пп. 14.1.268 ПКУ).

Ставка ПДФО на пасивні доходи до бази оподаткування становить 18% (пп. 167.5.1 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, за ставкою ПДФО, визначеною у статті 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Крокуємо до перемоги разом! Ми розуміємо, як важлива зараз підтримка, як і на передовій, так і для економіки України. Щоб Ви працювали спокійно, надаємо знижку на передплату фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік чи півроку.

Ви матимете готові рішення робочих питань актуальні і під час воєнного стану, і після перемоги.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Працюйте спокійно.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Цінні папери у підприємницькій діяльності

Цінні папери можуть використовувати для залучення додаткового фінансування, отримання інвестиційно-спекулятивного прибутку, посвідчення боргових зобов’язань або корпоративних прав. Розглянемо, якими бувають цінні папери, їхні форми та види за профільним Законом
25358

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
20706

Спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів – огляд Закону № 738

Новоприйнятий Закон № 738 зачіпає законодавство України щодо цінних паперів, фондового ринку та товарних бірж. З’являються нові види цінних паперів, врегульовуються питання взаємозаліків у вигляді ліквідаційного (фінансового) неттінгу, створюється можливість для діяльності об’єднань власників облігацій. Огляд цих та інших нововведень для України у сфері фінансових інструментів – у консультації.
2177

Облігації

Інвестування грошей в облігації є незвичним варіантом для більшості громадян та суб’єктів господарювання. Однак, це спосіб отримати дохід та зберегти свій капітал. В консультації про те, що таке облігації та якими вони бувають, які найбільш надійні, хто і як їх може купити, нюанси оподаткування облігацій та операцій з ними.
7758