Чи повинен ФОП-загальносистемник сплачувати військовий збір

331

Запитання

Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума доходу,отриманого ФОП на загальній системі оподаткування від провадження господарської діяльності?

Відповідь

Військовий збір із негрошових доходів — з натуральним коефіцієнтом

Так.

Тимчасово, до набрання чинності рішенням ВРУ про завершення реформи ЗСУ, встановлюється військовий збір (п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України; далі — ПК).

Платниками військового збору є особи, визначені пунктом 162.1 ПК (пп. 1.1 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК). Зокрема:

  • фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
  • податковий агент.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 ПК. Зокрема:

  • загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
  • доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
  • іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності згідно із статтею 177 ПК, та доходів, отриманих фізособою, яка провадить незалежну професійну діяльність згідно із статтею 178 ПК (пп. 164.1.3 ПК).

Нарахування, утримання та сплату (перерахування) збору до бюджету здійснюють в порядку, встановленому розділом IV ПК, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК (пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

Ставка військового збору складає 1,5% об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

Отже, сума доходу, отриманого ФОП (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) від провадження господарської діяльності підлягає оподаткуванню військовим збором в порядку, визначеному статтею 177 ПК.

ЗІР, категорія 126.02

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13836

Військовий збір 2024

Військовий збір в Україні запровадили як тимчасовий податок ще на початку збройної агресії рф, коли здійснювалися АТО. Мета збору – фінансова підтримка реформування ЗСУ. Військовий збір став своєрідним доповненням до податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), утворивши з ним нерозлучний тандем. Сьогодні в консультації про нюанси розрахунку та утримання військового збору, об’єкти оподаткування, його платників, звітність та штрафи
125963

Помилки у податковому звіті з ЄСВ та ПДФО/ВЗ: виправляємо з експертом

Хоча Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ уже давно існує та об’єднаний, але питання по ньому все ще залишаються. Серед таких – як виправити помилки у цьому податковому звіті. Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку та приклади – у консультації
190183