Алгоритм розрахунку податкової знижки в частині витрат на сплату страхових внесків, сплачених за договорами довгострокового страхування життя

809

Запитання

Який алгоритм розрахунку податкової знижки за витратами на сплату страхових внесків, сплачених за договорами довгострокового страхування життя?

Відповідь

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Порядок застосування платником-фізособою права на податкову знижку передбачили статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України; далі — ПК.

Платник має право включити до податкової знижки, зокрема, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником (як самого платника, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення) у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування:

  • страховику-резиденту;
  • недержавному пенсійному фонду;
  • банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення;
  • за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом;
  • на банківський пенсійний депозитний рахунок;
  • на пенсійні вклади;
  • на рахунки учасників фондів банківського управління.

Такі страхові внески не перевищують:

а) при страхуванні платника або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю — суму, визначену в абзаці 1 підпункту 169.4.1 ПК. У 2023 році: 2 684 грн × 1,4 = 3 760 грн;

б) при страхуванні члена сім’ї платника першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю — 50% суми, визначеної в абзаці 1 підпункту 169.4.1 ПК, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї. У 2023 році: 2 684 грн × 1,4 × 50% = 1 880 грн.

Наприклад, якщо договір страхування життя, що передбачає сплату платником страхового платежу (страхового внеску, страхової премії) за рік у сумі 25 000 грн, розпочинався 14.08.2023 і платник у серпні 2023 року сплатив страховий платіж за рік у сумі 25 000 грн (з 14.08.2023 по 13.08.2024), то з урахуванням норм підпункту «а» підпункту 166.3.5 ПК платник має право віднести на витрати суму фактичних витрат за 5 місяців дії договору у звітному податковому 2023 році, що не перевищує 18 800 грн (3 760 грн × 5 місяців).

При страхуванні члена сім’ї платника першого ступеня споріднення за вищезазначеними умовами понесених витрат платник має право віднести на витрати суму, що не перевищує 9 400 грн (3 760 грн × 5 місяців × 50%).

Отже, нормами ПК передбачили, що платник має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), які не мають перевищувати обмеження, встановлені підпунктами «а» та «б» підпункту 166.3.5 ПК, у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71663

Закон № 540: дистанційна робота, єдиний податок, скасування орендної плати

Верховна рада 30.03.2020 прийняла невідкладний закон № 540-IX, який стосується забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій через поширення коронавірусу та продовження пов’язаного з ним карантину. 02.04.2020 Закон було повернуто із підписом Президеннта. Зміни зачіпають 9 кодексів та 32 закони. Давайте з’ясуємо, у чому вони полягають.
19913

Як отримати податкову знижку?

Статтею 166 Податкового кодексу України передбачена податкова знижка для платників податків. Давайте дізнаємося, як її отримати і що для цього потрібно
1703

ПДФО у 2017 році – основні зміни

Прийняття Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» № 1797 принесло чимало змін до Податкового кодексу, а разом із тим і до розрахунку та правил сплати ПДФО
12533