Алкоголь у тістечку чи каві: торгівля без ліцензії

412

Запитання

Чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єкту господарювання, який здійснює діяльність у ресторанному господарстві та використовує для виробництва фірмових страв, кулінарних та борошняних кондитерських і булочних виробів алкогольні напої або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад?

Відповідь

Відповідь підготувала:

Ольга Шара, експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ

Щодо вмісту алкоголю в каві

У податківців є лист від 21.03.2018 № 1144/6/99-99-15-03-03-15/ІПК, в якому вони відповідали на питання щодо оподаткування акцизним податком операцій з роздрібної реалізації коктейлів, кави та чаю, виготовлених із використанням алкогольних напоїв у закладах ресторанного господарства.

Захист від податкового тиску СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Вони вважають, якщо у коктейлі, каві та чаю вміст спирту етилового в таких коктейлях перевищує 0,5 відсотка об'ємних одиниць, вони підпадають під визначення алкогольних напоїв і є об'єктом оподаткування акцизним податком.

Для підтвердження вмісту спирту необхідно мати документи, які підтверджують вміст спирту в коктейлі, каві, чаю. Цей показник буде свідчити, чи такий напій алкогольний чи ні. Таким документом може бути затверджена рецептура напоїв.

Щодо рецептури

Зверніть увагу, пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 № 219, встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).

ПДВ: поглиблена програма СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

Суб’єкти господарської діяльності при користуванні збірниками рецептур страв та кулінарних виробів, зокрема, мають право:

  • заміняти (виключати) у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових продуктів (крім основних складників страви) або додатково включати їх у необхідних кількостях, не погіршуючи смакових властивостей страв (виробів), при цьому не допускати порушення Санітарних правил, технологічного режиму виробництва продукції, погіршення споживних властивостей та якості страв (виробів). Зміни до рецептур в обов’язковому порядку вносять в технологічну документацію на страви та вироби і калькуляційні карти;
  • самостійно розробляти фірмові страви та вироби. Технологічна документація на фірмові страви та вироби складається у довільній формі та затверджується керівником суб’єкта господарювання у сфері ресторанного господарства.

Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил № 219).

Технологічна документація на страви та вироби – документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовують в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (абзац п’ятнадцятий п. 1.3 Правил № 219).

Щодо ліцензії

ЗІР, категорія 113.03

Суб’єкт господарювання ресторанного господарства при здійсненні роздрібної торгівлі продукцією власного виробництва (кулінарними стравами, борошняними кондитерськими і булочними виробами, кавою, чаєм або шоколадом) з доданням алкогольних напоїв не повинен отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією.

При цьому всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

📩 Хочете знати про зміни раніше за колег?

tg_4.png

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2025

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2025 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
71064

Акцизний податок в Україні: товари, ставки, розрахунок

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану — у цьому огляді
111374

Декларація про максимальні роздрібні ціни: як скласти та подати

Коли подається декларація про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари, що таке максимальні роздрібні ціни, відповідальність за порушення максимальних роздрібних цін, приклад заповнення декларації про максимальні роздрібні ціни
849