Як заповнити акцизну накладну при реалізації пального з власного акцизного складу

567

Запитання

Яким чином та в скількох примірниках заповнюється акцизна накладна при реалізації пального з власного акцизного складу до власного акцизного складу пересувного, та акцизна накладна при подальшій реалізації такого пального з акцизного складу пересувного отримувачу пального госпсуб’єкту-неплатнику податку на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом?

Відповідь

Штрафи повертаються: вчасно реєструйте АН та звітуйте про залишки пального

За реалізації госпсуб’єктом пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, він складає акцизну накладну (далі — АН) у двох примірниках. Такий госпсуб’єкт повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН) окремо перший і другий примірник АН.

Порядок заповнення АН, розрахунку коригування АН, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затвердив Мінфін наказом від 27.11.2020 № 729 (далі — Порядок № 729).

Особливості складання АН форми «П» та порядок її заповнення визначили в розділі ІІ Порядку № 729.

Так, в АН, яку складають у двох примірниках, у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» зазначають цифру «0».

У верхній правій частині АН з кодом операції «0», у відповідних полях зазначають номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної — цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників).

Коли складають другий примірник АН у відповідному полі зазначають реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника такої АН.

За реалізації госпсуб’єктом пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, такий госпсуб’єкт є одночасно і постачальником і отримувачем пального. Тому в рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа — отримувач пального» зазначають його реквізити.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» — зазначають уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового власного акцизного складу, з якого госпсуб’єкт фізично відвантажив (відпустив) пальне.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» — зазначають реквізити власного пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажили пальне, зокрема:

  • номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави
  • двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного), на який фізично відвантажили (отримали) пальне
  • дані про місткість ємності (секцій), в яку (які) фізично відвантажили (отримали) пальне.

За подальшої реалізації такого пального госпсуб’єкту-не платнику акцизного податку з власного акцизного складу пересувного на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, складають АН в одному примірнику, яку реєструють в ЄРАН. В ній зазначають, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» — цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання - неплатнику);
  • у полі «Умови оподаткування» — цифра «0»;
  • у полі «Напрям використання» — напрям «0»;
  • у полі «Примірник» — цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);
  • у рядку «Особа, що реалізує пальне» — реквізити особи, що реалізує пальне;
  • у рядку «Особа — отримувач пального» реквізити госпсуб’єкта-отримувача пального.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» — зазначають реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажили (відпустили) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажили (отримали) пальне, у відповідних рядках документа не зазначають.

До рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносять такі дані:

  • код території згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад;
  • область;
  • район;
  • населений пункт;
  • вулицю;
  • номер будинку.

У клітинках АН, що не заповнюють, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляють. Виняток — рядки у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може вноситись цифра «0».

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50585

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13841

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
52877

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
82663

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
82512