Обов’язкова реєстрація платником ПДВ: чи включати до обсягу доходів безоплатну передачу необоротних активів

578

Запитання

Чи враховувати безоплатну передачу необоротних активів до обсягу доходів, щоб визначити, чи реєструватися платником ПДВ?

Відповідь

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

Якщо за останніх 12 календарних місяців загальна сума операцій з постачання товарів/послуг, зокрема через інтернет, сукупно перевищує 1 млн грн без ПДВ, потрібно зареєструватися платником ПДВ в органі контролю за своїм місцезнаходженням (п. 181.1 Податкового кодексу України (ПК)). Виняток — єдинники першої — третьої груп.

До оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг відносять операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою 20%, ставками 7% і 14%, нульовою ставкою ПДВ, а також звільнені чи умовно звільнені від оподаткування ПДВ.

Нагадаємо, що таке постачання товарів та послуг:

Постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав щодо таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживають у процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Із підпункту 14.1.185 ПК

 

Постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, зокрема продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Із підпункту 14.1.191 ПК

 

Окрім того, постачанням товарів вважають ліквідацію за власним бажанням необоротних активів платника (пп. «д» пп. 14.1.191 ПК).

Тож, коли визначаєте, чи потрібно реєструватися платником ПДВ, до розрахунку загальної суми операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, включайте обсяги операцій:

  • з безоплатної передачі та надання товарів/послуг;
  • ліквідації за власним бажанням необоротних активів.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

20-ОПП: зразок заповнення форми

Існує спеціальне обов’язкове повідомлення про об’єкти, які є джерелом доходу платника податку, або такі, що пов’язані з оподаткуванням, наприклад легкові автомобілі, земельні ділянки, а також кіоски, магазини та інші торговельні точки тощо. Це так звана форма 20-ОПП. Коли її подавати, які наслідки за неподання, невірну чи помилкову інформацію в ній, як її слід заповнювати та коли оновлювати, – у консультації експерта на конкретних зразках для різних ситуацій
292050

Необоротні активи підприємства

Необоротні активи є у кожного підприємства. Що це? Якими вони бувають і чому так називаються? Їх приклади, особливості бухобліку та відображення у фінзвітності. Про усе це у консультації
65206

Дефектний акт: зразок

Розглядаємо, що таке дефектний акт, наводимо зразок дефектного акта та аналізуємо законодавчі правила, за якими дефектний акт слід використовувати у будівництві
83486

Нематеріальні активи: облік, приклади, проведення

Що таке нематеріальні активи? Нематеріальні активи — це ресурси підприємства, що не мають матеріальної форми, але очікується, що вони приноситимуть економічні вигоди протягом більше року. Нематеріальні активи можна придбати, створити власними силами, отримати безоплатно або у процесі обміну на інші активи. Розглянемо облік нематеріальних активів для всіх цих ситуацій
66886