Брокерські послуги в межах договору комісії: чи нараховувати ПДВ

395

Запитання

Чи повинен комісіонер нараховувати ПДВ при отриманні компенсації від комітента за придбані для нього брокерські послуги, послуги перевезення та інші подібні послуги, здійснені в межах договору комісії, якщо постачальниками таких послуг є неплатники ПДВ?

Відповідь

Правила визнання податкового кредиту з ПДВ

Постачання послуг є будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживають в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (14.1.185 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Базою оподаткування для товарів/послуг, що передають/отримують у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів/послуг.

Дату збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначають за правилами, встановленими статтями 187 і 198 ПК.

Отже, у комісіонера постачанням послуг вважають операцію з передачі комітенту результатів послуг (наприклад, брокерських, транспортних), придбаних цим комісіонером за дорученням комітента у третіх осіб.

Крім того, в комісіонера постачанням послуг вважають також надання комісійної послуги, за яку він отримує плату (комісійну винагороду).

Операції платників з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, є об’єктом оподаткування. Таким чином, постачання комісіонером послуг, пов’язаних з виконанням договору комісії (у тому числі передача від комісіонера до комітента результатів послуг, придбаних цим комісіонером за дорученням комітента), є об’єктом оподаткування ПДВ, якщо їх місце постачання розташоване на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПК).

Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважають дату, яка припадає на податковий період, упродовж якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню. У разі постачання товарів/послуг, оплату яких здійснюють електронними грошима, – дата зарахування електронних грошей платнику як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець. У разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку. У разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника;
  • дата відвантаження товарів, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Тож, на дату першої події комісіонер нараховує податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, зокрема із договірної (контрактної) вартості послуг та незалежно від того, що постачальниками послуг, що передають комітенту, є неплатники ПДВ.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок в декларації з ПДВ

У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати
108720

Бюджетне відшкодування ПДВ

Податок на додану вартість — це найскладніший податок, як для платника, так і для самої ДПС. До бюджету сплачується різниця між податковим зобов’язанням і податковим кредитом. Якщо ж отримали «мінус», то тоді все навпаки — можна отримати бюджетне відшкодування ПДВ. Про право на бюджетне відшкодування ПДВ, заповнення декларації на відшкодування ПДВ, відшкодування ПДВ під час воєнного стану та інші подробиці — в огляді
175959

Штраф за несвоєчасну сплату ПДВ 2024

Який штраф за несвоєчасну сплату ПДВ загрожує у 2024 році? Як сплатити штраф, якщо в акті перевірки немає реквізитів, — дізнаєтеся в консультації
60965

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139202

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 28.06.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10430