Оподаткування ПДФО доходу від продажу впродовж року двох квартир

275

Запитання

За якими ставками ПДФО оподатковується дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом року двох квартир, які перебувають у власності менше трьох років та не отримані у спадщину?

Відповідь

16 СПРАВ ГРУДНЯ: ГОТУЄМОСЯ ЗАКРИТИ 2023 РІК

Дохід, отриманий фізичною особою — резидентом — платником від послідовного продажу упродовж звітного податкового року двох квартир, які перебувають у власності менше трьох років та не отримані у спадщину, оподатковують ПДФО за ставками:

  • 5% — від першого продажу;
  • 18% — від другого продажу.

Не оподатковують один раз упродовж звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника більше трьох років, дохід, отриманий платником від продажу (обміну):

  • житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);
  • земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;
  • земельної ділянки сільгосппризначення, безпосередньо отриманої платником у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільгосппідприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником у спадщину (п. 172.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Умову щодо перебування такого майна у власності платника більше трьох років не поширюють на майно, отримане платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником від продажу упродовж звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості, із зазначених у пункті 172.1 ПК, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у пункті 172.1 ПК, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%, визначеною пунктом 167.2 ПК (абз. 1 п. 172.2 ст. 172 ПК).

Дохід, отриманий платником від продажу упродовж звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості, із зазначених у пункті 172.1 ПК, або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у пункті 172.1 ПК, підлягає оподаткуванню за ставкою 18%, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПК. Виняток — випадки, коли зазначене майно отримав платник у спадщину (абз. 2 п. 172.2 ПК).

Документами, що підтверджують проведення фізичною особою — платником операцій, пов’язаних з купівлею-продажем об’єктів нерухомого майна, крім договору купівлі-продажу нерухомого майна, мають бути документи первинного обліку, а саме розрахункові документи, використання яких передбачили чинними нормативно-правовими актами.

За інформацією  ДПС у Запорізькій області


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткове благо: оподаткування та звітування

Працівники можуть отримувати від роботодавця доходи не лише у вигляді зарплати. Зазвичай, працівників стимулюють додатковими благами. Наприклад, безкоштовне харчування, таксі, тощо. Розглянемо, які виплати податківці відносять до додаткового блага, як його оподатковувати та чи можна оптимізувати податкові наслідки
101646

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
268

Податковий агент

Усі працюючі сплачують зі своєї зарплати податки, часто навіть не знаючи про їхні суми, тому що за них усе роблять податкові агенти. Хто ці податкові агенти? І які ще податки, крім зарплатних, вони сплачують?
12799

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23987