Працівник захворів у перший робочий день: що з лікарняними

Навіть якщо працівник захворів у перший робочий день, Фонд соціального страхування виплатить допомогу за лікарняним у повному обсязі.

zahvoriv.jpg

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Суму допомоги з тимчасової непрацездатності (далі — допомога) розраховують на підставі посадового окладу / тарифної ставки працівника. Як і в загальних випадках, Працівникові, який захворів у перший робочий день, Фонд соціального страхування (ФСС) компенсує втрачений заробіток. Повністю чи частково — залежить від сумарного страхового стажу працівника за всіма попередніми місцями роботи.

Страховий стаж

Розмір допомоги

Працівник не має страхового стажу або страховий стаж становить до 3 років

50% посадового окладу

Від 3 до 5 років

60% середньої зарплати

Від 5 до 8 років

70% середньої зарплати

Понад 8 років або за наявності пільг

100% середньої зарплати

 

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплатить роботодавець, а решту до одужання чи встановлення інвалідності — ФСС (виняток — лікарняний для догляду за хворими рідними).

Нагадаємо, у загальних випадках до розрахунку середньої зарплати/доходу для визначення розміру допомоги включають усі види зарплати/доходу в межах граничної суми місячної зарплати, на яку нараховують страхові внески на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

За інформацією ФСС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19810

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114487

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196654

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77952

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді