Які зарядні станції не звільнили від мита і ПДВ: роз’яснення ДМСУ

Без сплати мита й ПДВ в Україну можна ввозити лише ті зарядні станції, які виготовили із застосуванням літій-іонних акумуляторів.

podatkova-nakladna.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

Лист ДМСУ від 12.12.2022 № 15/15-04-03/7/4615

Зарядні станції, які виготовили не з літій-іонних акумуляторів, а, наприклад, з нікелево-кадмієвих, залізо-нікелевих, свинцевих тощо, імпортують на митну територію України на загальних підставах.

Щодо систем безперебійного електроживлення, то чинна редакція УКТ ЗЕД не передбачає окремого коду для їх класифікації.

Системи безперебійного електроживлення класифікують:

  • з урахуванням технічних характеристик і призначення, які визначив виробник;
  • відповідно до додаткової примітки 2, приміток 3, 4 до розділу XVI УКТ ЗЕД і положень 1, 3 Основних правил інтерпретації класифікації товарів.

Стабілізовані джерела живлення — випрямлячі, об’єднані з регулятором, інвертором тощо, наприклад блоки безперебійного електроживлення, класифікують у товарній позиції 8504 УКТ ЗЕД.

Зокрема, за кодом 8504 40 30 класифікують статичні перетворювачі, які мають назву «джерело безперебійного живлення» (англ. Uninterruptible Power Supply, UPS). Їх використовують для того, щоб у разі вимкнення живлення автоматично забезпечити обчислювальні машини резервною електроенергією і зберегти дані. Якщо електромережу відключать, прилад просигналізує про це.

ДМСУ наголосила, що джерела безперебійного живлення і код 8504 не включили до Переліку товарів, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняють від оподаткування ПДВ і сплати ввізного мита, затвердженого постановою КМУ від 09.11.2022 № 1260.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55666

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3075

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10999

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді