Як подавати заяви-розрахунки до ПФУ з 2023 року

01.01.2023 ПФУ стане уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Адже саме з цієї дати набуде чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

PDV_dekl_0302.jpg

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

ПФУ постановою від 21.12.2022 № 28-3 визначив особливості застосування Порядку № 12*.

Щоб отримати кошти для оплати лікарняних, страхувальник, як і раніше, має подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про суми страхових виплат за їх видами, які нарахував застрахованим особам.

З 01.01.2023 заяву-розрахунок слід подавати через особистий електронний кабінет страхувальника на сайті електронних послуг ПФУ. Таку можливість ПФУ забезпечить усім роботодавцям. Залучати для цього додаткове програмне забезпечення не потрібно.

У пункті меню «Заяви-розрахунки» особистого кабінету страхувальник зможе шукати заяви-розрахунки за критеріями:

Під час формування заяви-розрахунку використовують інформацію з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб.

Як і раніше, за електронними та паперовими листками непрацездатності слід складати окремі заяви-розрахунки.

Максимальна кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку —200 шк.

До заяви-розрахунку можна буде долучити коментарі, пояснення та за потреби скановані копії документів, які можуть стати у пригоді під час ухвалення рішення щодо фінансування лікарняного.

Заяви-розрахунки за паперовими лікарняними слід заповнювати в режимі ручного введення даних і прикріплювати до них скановані копії паперових листків непрацездатності.

Страхувальники, які з якихось причин не можуть користуватися електронним кабінетом на сайті електронних послуг ПФУ, можуть подати заяву-розрахунок у паперовій формі до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).

____________

* Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 12.

За інформацією ПФУ

 


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164328

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393002

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3693

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32104

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді