Затвердили форму обліку доходів і витрат для ФОПів – єдинників 3 групи – платників ПДВ

Мінфін затвердив типову форму, за якою здійснюють облік доходів і витрат ФОПи – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, а також порядок її ведення.

biznes_fop_pidtrymka.jpg

⚡ Усе про ФОП

Наказ Мінфіну від 30.11.2022 № 405

Мінфін наказом від 20.12.2022 № 447 вніс зміни до свого наказу від 30.11.2022 № 405, яким затвердив:

  1. типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість;
  2. Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Платники єдиного податку третьої групи (ФОПи), які є платниками ПДВ (далі – платник податку), ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільгосппродукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Типову форму ведуть за вибором – у паперовому та/або електронному вигляді, зокрема через електронний кабінет.

За ведення типової форми в паперовому вигляді записи у ній виконують розбірливо, кульковою ручкою темного кольору. Виправлення вносять новим записом (з відображенням від’ємного або позитивного значення), який платник податку засвідчує підписом. За ведення нової типової форми впродовж податкового (звітного) періоду записи в ній продовжують наростаючим підсумком, а попередня типова форма залишається у платника податку.

За ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді платник податку зобов’язаний вести таку форму у форматі EXCEL, крім ведення обліку засобами електронного кабінету.

За ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету платник податку зобов’язаний отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа, сформований кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді. Після отримання кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, платник здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат безкоштовно.

У типовій формі, яку ведуть в електронному вигляді, зокрема засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування – доповненням рядка, у якому відображено від’ємне або позитивне значення.

Записи у типовій формі виконують за підсумками робочого дня, упродовж якого отримали дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена зарплата, сплачений ЄСВ тощо.

Типова форма зберігається у платника податку впродовж 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані типової форми заповнюють у гривнях з копійками та використовують для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – ФОПа.

Платники податку не включають до витрат і доходів суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

Накази Мінфіну № 405 і № 447 наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Станом на 26.12.2022 документи офіційно не оприлюднили.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
42

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61714

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді