Послуги кейтерингу: облік та організація
Кейтеринг як доставка харчування
Що таке кейтеринг? Кейтеринг — це послуга з доставки уже готового харчування замовнику. Цей термін з англійської дослівно й перекладається як «доставка їжі та напоїв» (англ. — catering). І знайти її можна не тільки на Заході, але й у нашому КВЕД.
Кейтеринг КВЕД:
- 56.21 «Постачання готових страв для подій»;
- 56.29 «Постачання інших готови страв».
У поясненні до останнього коду КВЕД зокрема згадують «надання послуг промислового кейтерингу», «діяльність їдалень та кафетеріїв для підприємств, офісів, лікарень або шкіл на основі контракту».
Як підготуватися до тривалої відсутності світла, тепла та води
Кейтерингові послуги: нормативно-правове регулювання
Якогось специфічного регулювання щодо кейтерингу немає. Як і за умови надання інших послуг, керуватися слід загальним господарським і цивільним законодавством, яким є:
- Господарський кодекс України, зокрема Глава 20 — про господарські договори;
- Цивільний кодекс України, зокрема Глава 63 — про послуги;
- Закон «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII.
Однак один нормативний документ, у якому згадується кейтеринг, все ж таки є. Це Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, який затверджує постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 (далі — Порядок № 305). За ним «кейтеринг — це спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування». Однак цей документ має своє спеціалізоване призначення і його враховувати слід лише тим постачальникам послуги кейтерингу, які надають послугу кейтерингу таким споживачам, як:
- заклади освіти, у т.ч. школи та університети;
- дитячі заклади оздоровлення та відпочинку.
До Порядку № 305 зокрема є Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, яких слід дотримуватися постачальник послуг кейтерингу.
Роз’яснили особливості заповнення звітів № 1-ВП та № 1-ОП, на яких акцентували податківці. Прочитайте, щоб з’ясувати, як округлювати показники, показувати повернення продукції та за якою формою подавати уточнюючий звіт
Кейтеринг — це різновид підряду
Принциповим є те, що така їжа готується надавачем послуги кейтерингу на власному обладнанні, а не обладнанні закладу освіти. У цьому можна провести аналогію з договором підряду, — цивільно-правовим договором, за яким особа зобов’язується виконати певні роботи, використовуючи власне обладнання та матеріальні ресурси. Якщо продовжувати аналогію, то підрядник теж доставляє обладнання та необхідні матеріальні ресурси — сировину й матеріали, будівельні матеріали, запчастини — на об’єкт, на якому виконуються роботи, самостійно. При наданні послуги кейтерингу так доставляються готові продукти харчування. Щоправда, вони можуть бути приготовлені й «на місці», але на обладнанні постачальника. Це теж кейтеринг. У цілому виходить, що кейтеринг — це певний різновид договору підряду.
Отже, та організація й облік, які властиві під договорам підряду у виконавця та замовника, слушними залишаються й для кейтерингу.
Увага: на всі питання, які виникають щодо договорів кейтерингу, шукаємо відповідь
Послуги кейтерингу: хто може надавати
Послуги кейтерингу можуть надавати всі суб’єкти, які займаються ресторанним господарством. Це юрособи, а також фізособи-підприємці (ФОП), як загальної системи, так і групи 3 єдиного податку.
Також постачальниками послуг кейтерингу можуть бути і ФОП-єдинники групи 2. Щодо них є навіть роз’яснення від податківців, які послуги кейтерингу розглядають як дозволену для них діяльність, що відноситься до ресторанного господарства. При наданні послуг кейтерингу такі ФОП, по-суті, здійснюють продаж продукції власного виробництва і організацію споживання закупних товарів (продуктів харчування).
Однак усі постачальники послуги кейтерингу повинні мати зареєстрований код КВЕД з групи 56.2 «Постачання готових страв» (див. вище). Якщо його немає, то тоді таку послугу можна розглядати як незареєстровану підприємницьку діяльність з відповідними наслідками, наприклад втратою права перебування на спрощеній системі оподаткування.
Організація харчування шляхом кейтерингу: переваги та недоліки
Організація харчування у такий спосіб користується попитом не лише у закладах освіти та дитячого оздоровлення, але й у медзакладах. Потенційним споживачем можуть бути й великі підприємства – кейтеринг замість утримання власних їдалень. Порівняння переваг та недоліків кейтерингу містить таблиця нижче.
ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ШЛЯХОМ КЕЙТЕРИНГУ | |
Переваги | Недоліки |
|
|
Виходить, що кейтеринг може бути зручним для одних споживачів і невигідним для інших. Кейтеринг більш зручний для клієнтів у великих містах та для тих клієнтів, для яких витрати на послуги кейтерингу є нижчими, ніж утримання власного харчоблоку.
Поради з організації роботи коворкінгу: документальне оформлення, вибір КВЕДу, РРО, ліцензування, подання 20-ОПП. Облік приміщення, офісної техніки і меблів. Обчислення собівартості послуги та бухпроведення з обліку послуг коворкінгу. Податкові наслідки для коворк-центрів
Супутні послуги під час надання кейтерингу
Супутніми послугами для кейтерингу може бути оренда наявного у клієнта приміщення їдальні, буфету, харчоблоку. Харчування все ж таки відбувається на території клієнта, тому й приміщення може надаватися, як без зняття плати за користування, так і на основі орендних відносин. Наприклад, можуть бути організовані постійно діючий буфет, кіоск, навіть кав’ярня. Тоді у клієнта може ще й з’явитися дохід від оренди, а у надавача послуг кейтерингу, відповідно, — витрати на оренду.
Кейтеринг в Україні: оподаткування отримання послуги
Кейтеринг в оподаткуванні нічим не відрізняється від надання послуг за іншими цивільно-правовими договорами, зокрема договорах підряду. Тобто надавач послуги може бути:
- як платником, так і неплатником ПДВ. Ставка ПДВ використовується загальна, тобто 20%. Клієнт, відповідно, має податковий кредит з ПДВ при придбанні послуги у платника ПДВ;
- як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування. Останній варіант більш імовірний.
Кейтерингові послуги: калькулювання собівартості
Ні НП(С)БО 16 «Витрати», ні Інструкція до Плану рахунків не містять ніяких точних вказівок з калькулювання послуг кейтерингу. З загальних міркувань калькулювання собівартості послуги кейтерингу може бути таким:
- у отримувача послуги. Облік витрат ведеться за тими ж рахунками, що й оплата праці працівників харчоблоку, якщо такий існував раніше. Якщо ведеться рахунок 91 «Загальновиробничі витрати», то він найбільше підходить з даною метою. Якщо такого немає, то альтернативним може бути субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності». На цей рахунок можна взагалі відносити усі витрати, які з тих чи інших причин не можна віднести на інші рахунки витрат операційної діяльності медзакладу
- у надавача послуги. Калькулювання є таким же, як і для послуг підряду, тобто облік витрат ведеться за рахунками 23 «Виробництво» та 91 «Загальновиробничі витрати» за правилами формування виробничої собівартості та розподілу загальновиробничих витрат з НП(С)БО 16. Облік транспортних витрат, пов’язаних з доставкою готових харчових продуктів, можна вести за рахунком 93 «Витрати на збут», так як вони в економічному сенсі не є складовою частиною виробничої собівартості та можуть варіюватися в залежності від віддаленості клієнта послуг кейтерингу.
Увага: для обліку витрат на послуги кейтерингу краще обрати той же рахунок, що був для обліку витрат харчоблоку, буфету, їдальні.
Безготівкова оплата або cashless-розрахунки
Бухгалтерський облік кейтерингу в отримувача
Облік послуг кейтерингу у можливого його отримувача у бухгалтерських проведення наведений у таблиці нижче.
ОБЛІК ПРИДБАННЯ ПОСЛУГ КЕЙТЕРИНГУ | ||||
№ | Господарська операція | Дт | Кт | Сума |
Отримання послуг кейтерингу на основі післяплати | ||||
1 | отримано послуги з кейтерингу | 91 (949) | 631 | 100000,00 |
2 | відображено суму розрахунків з ПДВ | 644.1 | 631 | 20000,00 |
3 | відображений податковий кредит з ПДВ після реєстрації постачальником послуг податкової накладної | 641.1 | 644.1 | 20000,00 |
4 | сплачено за послуги кейтерингу | 631 | 311 | 120000,00 |
5.1 | розподіллено загальновиробничі витрати | 23 (903) | 91 | 100000,00 |
5.2 | або інші витрати операційної діяльності віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 949 | |
Отримання послуг кейтерингу на основі передоплати | ||||
1 | перерахована попередня оплата за послуги кейтерингу | 371 | 311 | 120000,00 |
2 | визнаний податковий кредит з ПДВ на основі зареєстрованої постачальником податкової накладної | 641.1 | 644 | 20000,00 |
3 | отримані послуги з кейтерингу | 91 (949) | 631 | 100000,00 |
4 | відображено суму розрахунків з ПДВ | 644 | 631 | 20000,00 |
5 | проведений взаємозалік заборгованостей | 631 | 371 | 120000,00 |
6.1 | розподіллено загальновиробничі витрати | 23 (903) | 91 | 100000,00 |
6.2 | або інші витрати операційної діяльності віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 949 | |
Здавання в оренду приміщення буфету | ||||
1 | нарахований дохід від надання послуги оренди буфету (орендар – підприємець, який надає послуги кейтерингу) | 361 | 713 | 18000,00 |
2 | складена податкова накладна | 713 | 643 | 3000,00 |
3 | зареєстрована податкова накладна | 643 | 641.1 | 3000,00 |
4 | доходи від надання послуги оренди віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 713 | 791 | 15000,00 |
Українські підприємства активно залучають іноземні інвестиції, виграють гранти і розвиваються. Хочете бути серед успішних? Підвищуйте кваліфікацію за Міжнародними стандартами фінансової звітності
Бухгалтерський облік послуг кейтерингу у надавача
Облік послуг кейтерингу у їх надавача у бухгалтерських проведення наведений у таблиці нижче.
ОБЛІК НАДАННЯ ПОСЛУГ КЕЙТЕРИНГУ | ||||
№ | Господарська операція | Дт | Кт | Сума |
Отримання послуг кейтерингу на основі післяплати | ||||
1 | відображена собівартість послуг кейтерингу | 23 | 201 | 10000,00 |
2 | нараховані витрати з оплати праці | 23 | 661 | 40000,00 |
3 | нарахований ЄСВ | 23 | 651 | 8800,00 |
4 | відображений дохід від надання послуг кейтерингу | 361 | 703 | 120000,00 |
5 | визнано податкове зобов’язання з ПДВ та зареєстрована податкова накладна | 703 | 641.1 | 20000,00 |
6 | сплачено за послуги кейтерингу | 311 | 361 | 120000,00 |
7 | відображена собівартість наданих послуг | 901 | 23 | 58800,00 |
8 | відображені витрати пального на доставку продуктів харчування клієнту | 93 | 203 | 7000,00 |
9 | витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 901 | 58800,00 |
10 | витрати на збут віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 93 | 7000,00 |
11 | доходи віднесено на фінансові результати операційної діяльності | 703 | 791 | 100000,00 |
Отримання послуг кейтерингу на основі передоплати | ||||
1 | отримана попередня оплата за послуги кейтерингу | 311 | 681 | 120000,00 |
2 | визнано податкове зобов’язання з ПДВ разом з реєстрацією податкової накладної | 641.1 | 644 | 20000,00 |
3 | відображена собівартість послуг кейтерингу | 23 | 201 | 10000,00 |
4 | нараховані витрати з оплати праці | 23 | 661 | 40000,00 |
5 | нарахований ЄСВ | 23 | 651 | 8800,00 |
6 | відображений дохід від надання послуг кейтерингу | 361 | 703 | 120000,00 |
7 | відображено розрахунки з ПДВ | 703 | 644 | 20000,00 |
8 | проведений взаємозалік заборгованостей | 681 | 361 | 120000,00 |
9 | відображена собівартість наданих послуг | 901 | 23 | 58800,00 |
10 | відображені витрати пального на доставку продуктів харчування клієнту | 93 | 203 | 7000,00 |
11 | витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 901 | 58800,00 |
12 | витрати на збут віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 93 | 7000,00 |
13 | доходи віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 703 | 791 | 100000,00 |
Отримання в оренду приміщення буфету | ||||
1 | нараховані витрати на отримання оренди буфету (орендодавець — клієнт, який отримує послуги кейтерингу) | 93 | 631 | 15000,00 |
2 | відображений розрахунок податкового кредиту з ПДВ | 644.1 | 631 | 3000,00 |
3 | визнаний податковий кредит після реєстрації податкової накладної | 641.1 | 644.1 | 3000,00 |
4 | сплачено послуги оренди | 631 | 311 | 18000,00 |
5 | витрати на збут віднесено на фінансовий результат операційної діяльності | 791 | 93 | 15000,00 |