Законопроєкт № 11416-д: чого очікувати тепер на думку експерта

Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю
Нещодавно, 03.09.2024, законопроєкт № 11416-д був провалений у голосуванні. Проте вже 17.09.2024 ВРУ розглянула його знову та прийняла у першому читанні. Пояснимо, що тепер і до чого

Що змінилося

За словами членів Комітету, текст законопроєкту за два тижні фактично не змінився. На «білих» платників податків все ще очікує значне підвищення податків.

Єдина зміна з текстом від 03.09.2024 — встановлення податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.

Як заявила нардеп Ніна Южаніна, НБУ вже на цю норму відреагував.

Хто потрапить до «чорного» списку ДПС

Що загрожує, якщо закон приймуть «заднім числом»

Підвищення податків — не найбільша неприємна перспектива для платників податків.

Так, народні обранці заявляють, що закон можуть прийняти у другому читанні в середині жовтня 2024 року, а чинності він набуде з 01.10.2024, тобто «заднім числом». Сподіватимемося, ВРУ все ж проголосує про набуття чинності закону, з наступного місяця за днем його опублікування.

Втім, оскільки у бухгалтерів вже виникають запитання щодо того, як сплачувати податки, якщо їх підвищать, «заднім числом», варто згадати про таке.

Стаття 1251 ПК встановлює штрафи за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати. Тобто, якщо неправильно визначено (занижено) та невчасно перераховано ПДФО та військовий збір (далі — ВЗ).

Скажімо, якщо закон опублікують 21.10.2024, хоча він набуде чинності з 01.10.2024, працівникам буде нарахована заробітна плата з неправильною сумою утриманих ПДФО та ВЗ і вони будуть сплачені при виплаті зарплати не в тому розмірі, який встановлений законодавством.

У цьому випадку, штрафу не буде, адже стаття 1251 ПК містить правило, за яким податковий агент (роботодавець) звільняється від відповідальності, якщо ненарахування, неутримання та/або неперерахування ПДФО самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку цього податку, передбаченого пунктом 169.4 ПК (річний перерахунок) та виправляється в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року.

Отже, ПК передбачає механізм виправлення помилок у розрахунку ПДФО та ВЗ протягом звітного року без застосування до роботодавця штрафу.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді