Як аграрію не втратити статус спрощенця в 2024 році

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Єдинниками четвертої групи серед юросіб можуть бути тільки ті, в кого частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75%. Цю умову діючі спрощенці четвертої групи щороку мають підтверджувати, а бажаючі перейти на єдиний податок четвертої групи — доводити

Якщо сільгосппідприємство не втримає частку сільгосптоваровиробництва, воно може втратити можливість бути на єдиному податку четвертої групи. Щоб цього не сталося, розгляньмо правила розрахунку сільгоспчастки.

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Як розрахувати сільгоспчастку

Найперше пригадаймо, як розрахувати частку сільгосптоваровиробництва та для чого вона потрібна.

Для розрахунку використовуйте форму Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затверджену наказом Мін­агрополітики від 26.12.2011 № 772 (далі — Розрахунок).

Таблиця цієї форми містить вбудовану методику розрахунку на підставі даних бухобліку. В основу покладена така формула розрахунку:

Як аграрію не втратити статус спрощенця в 2024 році

До сільськогосподарської відносять продукцію за критеріями:

  • належить до груп 1—24 УКТ ЗЕД;
  • є продукцією власного виробництва або продуктами її переробки чи обробки. Тобто не зараховують до обсягу реалізовані сільгосптовари, придбані в інших суб’єктів для перепродажу. Виняток — якщо підприємство здійснило їхню обробку/переробку;
  • придбана/вироблена на власних або орендованих площах земель, виробничих потужностях (пп. 14.1.234 Податкового кодексу України; ПК).

Вирахувань із доходу, які зменшують загальний дохід у формулі розрахунку частки сільгосптоваровиробництва, стало більше. Наказ № 1935*, що вніс зміни до Розрахунку, додав ще одне вирахування — сума доходу від визнання доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості. У формі Розрахунку це рядок 3.8, а в обліку — це обороти за К-т субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» або 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Оновлену форму Розрахунку подавайте під час звітування на 2024 рік.

* Наказ Мінагрополітики «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва» від 09.11.2023 № 1935

ЯКОЮ МАЄ БУТИ СІЛЬГОСПЧАСТКА

Як користуватися формулою розрахунку сільгоспчастки

Джерело даних — обороти за рахунками класу 7 Плану рахунків, але без непрямих податків (без ПДВ). Детальний опис усіх складових:

  • доходу від реалізації сільгосппродукції наведений у рядках 1.1—1.8 Розрахунку та підпункті 298.8.3 ПК;
  • загального доходу — у рядку 2 Розрахунку. Це обороти за кредитом субрахунків обліку фінансованих результатів 791 «Результат операційної діяльності», 792 «Результат фінансових операцій», 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Не враховуйте бухпроведення з відображення непокритих збитків періоду Д-т 442 «Непокриті збитки» К-т 791 (792, 793), оскільки це не є доходом. Крім того, обороти за К-т 791—793 позбавлені вже не тільки ПДВ, а й акцизу.

До вирахувань із загальної суми доходу належать:

  • державна фінансова підтримка. Однак не вся, а лише бюджетна дотація для стимулювання виробництва сільгосппродукції відповідно до статті 16-1 Закону № 1877;
  • дохід від продажу іноземної валюти, що спрямували на розвиток сільгоспвиробництва;
  • дохід від визнання біологічних активів і сільгосппродукції, облік яких ведеться за справедливою вартістю;
  • дохід від реалізації основних засобів, які перебувають на балансі понад 24 місяці;
  • дохід від списаної кредиторської заборгованості, яка виникла під час операційного циклу після закінчення строку позовної давності;
  • дохід від курсової різниці за зобов’язаннями за кредитами (позиками), відсотками в іноземній валюті;
  • дохід від курсової різниці за залишками грошових коштів на валютних рахунках, дебіторською заборгованістю за реалізовану сільгосппродукцію власного виробництва та продукти її переробки;
  • дохід від визнання доходу під час врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості.

Детальний опис вирахувань із доходу наведений у рядках 3.1—3.8 Розрахунку. Вирахування з доходу компенсують наявність певних загальних доходів. Як результат, такі доходи є, але частка сільгосптоваровиробництва не змінюється.

Що робити, якщо сільгоспчастка на граничній межі

Якщо за попередніми розрахунками бачите, що можете не дотримати вимогу щодо 75%-вої частки сільгосптоваровиробництва, скористайтеся наведеними нижче порадами. Проте зважте, що для цього маєте здійснювати постійний моніторинг частки сільгосптоваровиробництва.

Рекомендуємо створити внутрішній звіт поточного рівня частки сільгосптоваровиробництва та складати його хоча б щомісяця, а то й частіше, залежно від обсягу та кількості господарських операцій. Виконувати роль такого звіту може звичайна електронна таблиця в Excel, в основу якої покладений Розрахунок. Це дасть змогу вчасно помітити ситуацію, що потребує втручання. І головне — зробити це протягом звітного періоду, оскільки після дати балансу — 31.12.2023 — буде вже пізно.

Зважте на те, що наприкінці періоду можуть бути неочікувані доходи, які важко передбачати. Приміром, дохід від курсової різниці, що може зменшити частку сільгосптоваровиробництва.

ВІЙНА ТА ЗМЕНШЕННЯ ВИМОГ ДО СІЛЬГОСПЧАСТКИ

Як утримати сільгоспчастку

Тримайте 15 порад, які допоможуть вам утримати статус єдинника четвертої групи та уникнути зайвих нарахувань з боку податківців.

Як аграрію не втратити статус спрощенця в 2024 році

СКАЧАТИ

Як визначити сільгоспчастку, якщо здійснюєте спільну діяльність

Якщо підприємство здійснює діяльність за договором про спільну діяльність без створення юрособи (просте товариство), то всю продукцію від такої спільної діяльності не вважатимуть власною, адже вона є спільною. Через це дохід від спільної діяльності збільшує загальний дохід і зменшує частку сільгосптоваровиробництва.

Для моніторингу сільгоспчастки сільськогосподарський товаровиробник має вчасно отримати дані зі спільної діяльності та вирахувати свою частку в доході такої спільної діяльності. Це дасть змогу уникнути неприємних сюрпризів, коли складатимете Звіт про фінансові результати сільгосппідприємства. Адже в ньому треба враховувати, крім власної діяльності, ще й частину спільної на пропорційній основі.


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді