Проект пенсійної реформи 2018: чого очікувати українцям

Урядовці поділилися проектом нової пенсійної реформи, що має запрацювати вже у 2018 році. Чого очікувати українцям і чи варто очікувати пенсіонерам на покращення рівня життя?

Пенсійна реформа – те чого так чекали пенсіонери, підприємці та рядові працівники. Нещодавно урядовці запропонували новий проект пенсійної реформи на 2018 рік. Постає питання – чи дійсно ця реформа зможе покращити ситуацію із пенсійним забезпеченням в Україні?

За даними Держстату, зараз 10 робітників мають забезпечувати 9 пенсіонерів. При цьому, кошти які сплачуються із заробітних плат працівників мають йти не тільки на забезпечення пенсій нинішніх пенсіонерів, а і якимось чином відкладатися на майбутні пенсії цих самих робітників.

Велика частка роботодавців, що виплачують своїм робітникам «білу» заробітну плату все одно намагаються сплачувати ЄСВ не з повного обсягу заробітної плати, а лише із мінімальної, тобто 704 грн. При цьому мінімальна пенсія, яку має отримувати пенсіонер із повним стажем складає 1247 грн. як за таких умов забезпечити стабільні пенсії пенсіонерам – гарне питання. А чи будуть отримувати пенсії ті робітники, що працюють зараз, враховуючи такий рівень відрахувань ЄСВ – взагалі незрозуміло. І не слід забувати про одвічний дефіцит коштів Пенсійного Фонду.

Тож пропонуємо розглянути запропонований урядовцями проект пенсійної реформи і як саме Уряд планує забезпечити пенсіями нинішніх і майбутніх пенсіонерів.

Читайте також: Пенсія у 2017 році: чого очікувати від ПФ

Нова пенсійна реформа – чи стануть пенсії більшими?

Головна ідея нової пенсійної реформи – введення особистих пенсійних рахунків для громадян. Це так званий другий рівень пенсійного забезпечення, який має запрацювати разом із нинішньою «солідарною» системою пенсійного забезпечення. Введення нового рівня пенсійного забезпечення обумовлене станом нинішньої демографічної ситуації. Нація старіє і з часом, на 10 працюючих українців буде приходитись 10, 12, 15 пенсіонерів, яких необхідно буде забезпечувати.

Така ситуація просто позбавить роботодавців та працівників стимулу сплачувати ЄСВ. Адже і так зрозуміло, що коштів, які будуть надходити до ПФ буде недостатньо для пенсіонерів що є вже зараз, а для майбутніх їх взагалі не залишиться, а розмір пенсії буде з кожним роком зменшуватись.

Наразі урядовці пропонують введення другого рівня пенсійного забезпечення у вигляді особистих пенсійних рахунків. За словами урядовців, їх головна відмінність від звичайного депозиту, який може відкрити будь який працівник – довгостроковість. Однак поки що невідомо, чи буде розроблено механізм гарантування виплат таких вкладів, а також, як саме держава збирається убезпечити вклади майбутніх пенсіонерів від інфляції. Якщо тенденція зростання рівня інфляції буде зберігатися і надалі – ідея створення таких пенсійних рахунків може виявитись «провальною» і не принесе бажаного результату. Втім, будемо сподіватися на краще.

Що нам пропонують?

З початку 2018 року, окрім обов’язкових податкових зборів, із заробітної плати працівників буде відраховуватись додаткові 2% на їх особисті пенсійні рахунки. З кожним роком цей відсоток пропонують збільшувати на 1%, доки він не складатиме 7%.

Коли працівник досягне пенсійного віку, він щомісяця буде отримувати пенсію, яка буде виплачуватися рівними частинами і складатиметься із:

  • на 60% із виплат «солідарної» пенсійної системи;
  • на 30% із особистих коштів пенсійного рахунку;
  • на 10% із недержавних пенсійних рахунків.

При смерті пенсіонера всі кошти, що залишаються на особистому пенсійному рахунку відходитимуть спадкоємцям. При солідарній системі виплачується допомога на поховання у розмірі двох пенсій. За тяжкої хвороби пенсіонер зможе витратити більшу частину, чи навіть всі кошти із власного пенсійного рахунку на лікування. Відповідно за таких умов наступні пенсійні нарахування будуть менші.

Урядовці уточнюють, що нинішній рівень ЄСВ, що наразі становить 22% збільшуватись не буде, так само як і податки на доходи фізичних осіб (ПДФО). Планується, що кошти на особисті пенсійні рахунки будуть надходити із загальної суми податків (які поки що не планують збільшувати) за рахунок урізання коштів, що йтимуть на «солідарну» систему оплати пенсій. Також, роботодавцям планують зменшити податок на прибуток.

Відомо, що уряд планує з 2018 року збільшити рівень мінімальної заробітної плати до 5000 грн. Отже порахуємо, скільки за 2018 рік працівник може «відкласти» на особисту пенсію, якщо отримуватиме щомісяця обіцяну мінімальну заробітну плату у розмірі 5000 грн. Припустимо, що відрахування ЄСВ та військового збору дійсно збереглися за тими самими відсотковими ставками, що і цього року.  

Мінімальна заробітна плата становить 5000 грн.

Відрахування ЄСВ та військового збору становитимуть 945 грн, з яких 100 грн (2% у 2018 році) за логікою урядовців мають щомісяця надходити на особистий пенсійний рахунок працівника.

Поки що не вражає, проте урядовці налаштовані оптимістично і за їх розрахунками з 2018 до 2028 рр. на особистих рахунках українців збереться приблизно 420 млрд грн.. Окрім того, відсоткова ставка відрахувань має щороку зростати, доки не дійде до 7%, а після чергового обіцяного збільшення мінімалки, її рівень обіцяють підняти до 7500 грн.

Щоб кошти не «з’їла» інфляція, урядовці пропонують вкладати їх у облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) і обіцяють рівень доходу не нижче рівня інфляції поточного року.

Такі відрахування мають стати обов’язковими для працівників віком до 35 років. Працівники, чий вік перевищує 35 років можуть сплачувати такі внески добровільно

Чого слід очікувати?

Щоб пенсійна реформа запрацювала вже у 2018 році, урядовцям потрібно внести чимало змін до Податкового кодексу України, а також Закон України «Про пенсійне забезпечення». Також урядовцям не завадить відмінити норму Закону «Про обов’язкове державне пенсійне страхування», що передбачає його застосування лише при бездефіцитному бюджеті ПФ.

Експерти пропонують також зменшити податок на прибуток, і за рахунок звільнених коштів збільшити ЄСВ, що у свою чергу дозволить збільшити пенсії теперішнім пенсіонерам і звісно ж – майбутнім.

Передбачена урядом система вкладання коштів у облігації має бути тимчасовою, адже Держава не зможе безкінечно випускати ОВДП. Однак, експерти відмічають, що такий хід дійсно дозволить зменшити інфляцію. Забезпечити 13-15% річних за облігаціями буде важко, тому Державі доведеться взяти під контроль зростання цін.

Окрім того, не зайвим буде і перевірка бази пенсіонерів ПФ, з метою пошуку так званих «мертвих душ» - пенсіонерів, що вже померли, але на їх рахунки продовжує надходити пенсія. Також необхідно перевірити і підстави для отримання пенсій деяким пенсіонерам. За статистикою зараз в Україні майже 12 мільйонів пенсіонерів, з яких 80% отримують пенсію до 2 тис. грн., 17% отримують пенсії у розмірі 2-4 тис. грн., і близько 3% отримують пенсії вище 4 тис. грн..

Загалом, ідея нової пенсійної реформи непогана, за умови її вчасної та повної реалізації. Проте деякі експерти відмічають, що урядовці збираються запустити реформу у надто короткі терміни. За попередніми підрахунками, на реалізацію всіх задумок урядовців необхідно приблизно півтора року, адже щоб у повній мірі реалізувати такий масштабний проект потрібно буде внести правки до багатьох законів, розробити нові закони і відмінити старі, розрахувати нові податкові ставки, розробити механізм гарантування вкладів. Необхідно забезпечити захист нової реформи від можливих корупційних схем, та забезпечити надійний контроль за надходженням та виплатами коштів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді